Strottenhoofd

Het strottenhoofd, ook wel larynx genoemd, is een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Dankzij het strottenhoofd zijn we namelijk in staat om te praten. Bovendien heeft het strottenhoofd ook een beschermende functie voor de luchtpijp. Het strottenhoofd is voornamelijk opgebouwd uit kraakbeen, spieren en banden. Binnenin het strottenhoofd vind je de ware stembanden. Deze lopen van voor naar achter. De valste stembanden bevinden zich boven de ware stembanden. Bovenaan het strottenhoofd zit het strotklepje

De ware stembanden

De ware stembanden worden ook wel de stemplooien genoemd. Dit zijn namelijk twee spierplooien met een spleet ertussen. Die spleet heeft bij mannen een lengte van 20 tot 24 millimeter en bij vrouwen iets korter dan dat. De breedte van deze spleet is ongeveer 5 millimeter als je rustig ademhaalt. Bij een snelle ademhaling kan de spleet tussen de ware stembanden in breedte oplopen tot ongeveer 14 millimeter. De stemplooien worden door spieren aangestuurd. De breedte van de spleet tussen de stemplooien zal hierdoor ook variëren.

Keel

Hoe je de stembanden gebruikt om te praten

Bij het praten kan de spleet tussen de stembanden erg smal worden. Dit noemen we de glottisslag. Door geperste lucht ontstaat er als gevolg van geluidstrillingen een toon. Dankzij resonantie in de mond- en neusholte wordt de toon die geproduceerd wordt versterkt. Door de posities van de stembanden, tanden, lippen, tong en het gehemelte kunnen er verschillende klanken en tonen ontstaan. Zo is het mogelijk om te praten en zelfs te zingen als er lucht door de stembanden geperst wordt.

Door prikkels van de zenuwuiteinden in de neus kan de stemspleet plotseling sluiten. Als gevolg hiervan kun je gaan niezen. Hoesten werkt op een vergelijkbare manier, alleen wordt in dit geval het strottenhoofdslijmvlies geprikkeld.

Het strottenhoofd voorkomt dat je je verslikt

Aan de buitenkant van je lichaam is een uitstulping van het schildkraakbeen zichtbaar. Dit noemen we de adamsappel. Bij mannen is de adamsappel vaak beter zichtbaar dan bij vrouwen. Het strottenhoofd vormt een opening bij de keelholte. Als je slikt, zorgt het strottenklepje ervoor dat de luchtpijp wordt afgesloten. Zo voorkomt het strottenhoofd dat er voedsel in de luchtpijp terechtkomt. Daarnaast helpt het strottenhoofd ook bij het slikken. Zo beweegt de larynx tegen de achterkant van de tong.

Verschillende kraakbeenstructuren

Het strottenhoofd heeft drie verschillende kraakbeenstructuren, namelijk het strottenklepje (de epiglottis), het schildkraakbeen en het ringkraakbeen. Het ringkraakbeen is rond van vorm en zorgt ervoor dat het strottenhoofd de luchtwegen goed openhoudt. Tijdens het slikken sluit het strottenklepje. Zo voorkomt het strottenklepje dat er voedsel in de luchtpijp terechtkomt.

Het grootste onderdeel van het strottenhoofd is het schildkraakbeen. Het kraakbeen van de stemspleet is verbonden met het schildkraakbeen door de ware stembanden. Dit zijn de stembanden die verantwoordelijk zijn voor het produceren van tonen. Het strottenklepje en het schildkraakbeen zijn met elkaar verbonden door de valste stembanden.

Waarom mannen een zwaardere stem hebben

Hoe hoog je stem is, is grotendeels afhankelijk van hoe rekbaar de stemplooien zijn. Hoe minder spanning op de stemplooien staat, hoe zwaarder je stem. Bij jongens verkleint in de puberteit de hoek van het schildkraakbeen. Hierdoor hebben mannen over het algemeen een zwaardere stem dan vrouwen.

Larynxcarcinoom

Net als in bijna ieder ander deel van het lichaam, kan er ook in het strottenhoofd kanker ontstaan. Dit noemen we strottenhoofdkanker of larynxcarcinoom. Strottenhoofdkanker komt echter zeer weinig voor. In Nederland wordt dit jaarlijks ongeveer bij zo’n 700 mensen vastgesteld. Deze vorm van kanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Heb je last van een pijnlijke zweer in de keel of zwellingen en verdwijnt dit niet binnen enkele weken? Dan is het verstandig om dit even te laten controleren bij de huisarts. Andere symptomen van larynxcarcinoom kunnen zijn: heesheid, pijn bij het slikken en problemen met de ademhaling.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips