Strottenhoofdontsteking
Het strottenhoofd (larynx) is een orgaan dat helemaal achter in de keelholte ligt en het begin van de luchtpijp vormt. Het orgaan is met slijmvlies bekleed en uit meerdere kraakbeenderen opgebouwd. De kraakbeenderen zijn door banden met elkaar verbonden. Verder heeft het ook gewrichten die door kleine spiertjes bewogen kunnen worden. Er zijn verschillende oorzaken die ertoe kunnen leiden dat het kraakbenige strottenhoofdskelet of wat veel vaker voorkomt het slijmvlies gaat ontsteken.
Daarbij maakt men onderscheid tussen een droge vorm en een ‘catarrale’ vorm die met slijmafscheiding gepaard gaat. Beide vormen roepen dezelfde symptomen op, namelijk heesheid, korte ruwe en blaffende hoest en in ernstige gevallen ademnood. Laryngitis treedt meestal als acute aandoening op, maar kan zich ook makkelijk tot een chronische vorm ontwikkelen.
Wat zijn de oorzaken van een strottenhoofdontsteking?
Een strottenhoofdontsteking wordt meestal indirect door infectieziekten veroorzaakt. Verkoudheden,
griep, roodvonk, mazelen of difterie kunnen de keel aantasten.
Als directe oorzaak komen vooral prikkelende stoffen in aanmerking. Alle schadelijke stoffen die met de lucht ingeademd worden, kunnen een irritatie veroorzaken. Op de eerste plaats tabaksrook, maar ook andere luchtvervuiling, bijvoorbeeld op het werk in tabak of chemiebedrijven en sterke stofontwikkeling kunnen de kans hierop vergroten.
Bij mensen die veel en luid moeten spreken, bijvoorbeeld acteurs en zangers, kan overbelasting van de stembanden ook tot laryngitis leiden. Ten slotte zijn er ook mensen die een verkeerde spreek en adem techniek hanteren en daardoor hun stembanden te sterk belasten, wat ook tot een strottenhoofdontsteking kan leiden.
Hoe wordt een strottenoofdontsteking behandeld?
De behandeling bestaat voornamelijk uit medicijnen die de slijmvliezen laten slinken, de strottenhoofdontsteking remmen en bij bacteriële infecties antibiotica bevatten. Meestal worden tabletten en druppels, voor kinderen ook zetpillen en siroop voorgeschreven. In ernstige gevallen moet soms cortison toegediend worden. Daarnaast worden in de regel stoombaden voorgeschreven die eveneens de slijmvliezen laten slinken, slijmoplossend en ontstekingsremmend werken en het genezingsproces van buitenaf ondersteunen. Patiënten met een strottenhoofdontsteking mogen niet roken, moeten slechte en droge lucht vermijden en moeten de stem sparen.
Wanneer moet men de huisarts raadplegen?
Een acute laryngitis kan chronisch worden en ernstige ziekten met zich meebrengen tot aan strottenhoofdkanker toe. Bovendien kan het een teken van poliepen van de stembanden zijn. Bij heesheid die langer dan drie weken duurt of als men druk op het strottenhoofd voelt, moet men de huisarts raadplegen.
Wat doet de dokter?
Eerst zal de huisarts u onderzoeken, en zo nodig naar de keel, neus en oorarts (K.N.O.arts) verwijzen. De arts kijkt met behulp van een speciaal spiegeltje in de keel, om het strottenhoofd te onderzoeken. Om beter te kunnen zien wordt daarbij de tong naar voren getrokken. Soms wordt ook een onderzoek met de laryngoscoop uitgevoerd. Dat is een metalen buis van ongeveer 30 cm lang, voorzien van een spiegel, een optiek en een lichtbron. Hiermee kan de arts dieper in de keel kijken en het strottenhoofd beter beoordelen.
Deze onderzoeken zijn niet pijnlijk. Een plaatselijk verdovend middel (lokaal anaestheticum) wordt met een spray in de keelholte gebracht, om het ‘kokhalzen’ (wurgreflex) te onderdrukken.
Ziekteverloop
De ziekte begint meestal met heesheid, hoesten en een droog en rauw gevoel in de keelholte. Als de aandoening niet behandeld wordt of vaker optreedt, kan het chronisch worden.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.