Heesheid

Heesheid ontstaat als om verschillende redenen de stembanden in het strottenhoofd niet meer normaal trillen om geluiden te vormen. Een kortstondige heesheid is vrij gewoon bij ontstekingen van de bovenste luchtwegen, omdat dan de slijmvliezen opzwellen en de stembanden door een grotere produktie van slijm slechter kunnen bewegen. Bij kleine kinderen kan dat tot pseudokroep leiden.

Oorzaken

Een vaak voorkomend gevolg van roken is heesheid die tot een chronische ontsteking kan leiden, die op haar beurt weer kanker tot gevolg kan hebben.

Een andere oorzaak van heesheid is dat de stem niet goed wordt gebruikt door hem over te belasten, bijvoorbeeld bij zangers, leraren en militairen. Kinderen die schreeuwen als ze praten, worden ook vaak hees. Die mechanische belasting van de stembanden kan kenmerkende veranderingen veroorzaken, zoals ‘zangknobbels’.

Poliepen in het strottenhoofd, kanker in de stembanden en verlamming van de stembanden kunnen ook heesheid veroorzaken.

Heesheid kan in meer of minder erge mate voorkomen en erger worden als men blijft doorgaan met praten, hetgeen ook pijnlijk kan zijn. Als u meer dan 2 tot 3 weken hees bent, moet u een dokter raadplegen.

Onderzoek

De dokter kijkt dan met behulp van een spiegeltje dat in de mond wordt gebracht naar de stembanden. Hij let op de kleur en de beweeglijkheid van de stembanden en controleert of er poliep of kankerachtige aangroeiingen bestaan. De keel wordt onderzocht met een laryngoscoop. Als de braakreflex te sterk is, kan de dokter het slijmvlies plaatselijk verdoven of algehele verdoving toedienen.

Behandeling

Heesheid gepaard gaande met een kou wordt behandeld met warme dranken, bijvoorbeeld thee met honing of hete citroen, maar ook door de stem rust te gunnen, dat wil zeggen dat men een bepaalde periode niet mag praten. Heesheid die door roken wordt veroorzaakt, wordt behandeld door te stoppen met roken. Als men hees is door een verkeerd gebruik van de stem, moet men hem rust gunnen. Soms mag men wel op de goede manier fluisteren en misschien moet men spraakles nemen Zangknobbels gaan na spraaklessen meestal vanzelf weer weg. Poliepen en andere vergroeiingen, zoals kanker, moeten meestal langs operatieve weg worden verwijderd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips