Stoppen met roken
Het inhaleren van rook vult de longen met teer. Die teer bevat ook nog een deel van de verslavende en giftige stof nicotine. Er zijn drie groepen van ernstige ziekten waarvan roken als voornaamste oorzaak wordt aangewezen, nl. longkanker, chronische bronchitis/emfyseemziekten en hart- en vaatziekten. Jaarlijks kost dit duizenden levens. Roken is tevens een van de voornaamste veroorzakers van hoge bloeddruk.
Zwangere vrouwen die niet stoppen met roken nemen niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun ongeboren kind een enorm risico. Het passieve roken, dat is in de rook zitten die andere mensen uitblazen, is bijna net zo gevaarlijk. Te meer een reden om er nu maar eens mee te stoppen, of als u echt niet anders kan, het roken tot een minimum te beperken en niet te roken in bijzijn van anderen.
Zelf stoppen met roken
• Begin met dagelijks te tellen hoeveel sigaretten u rookt. Tracht na te gaan op welk moment van de dag u er het meeste behoefte aan hebt. Gebruik deze gegevens om met roken te stoppen. Rook eventueel alleen op de momenten dat de behoefte zo groot is dat u zich niet meer kunt bedwingen maar vermijd het ‘gewoonte-roken’. Dan bent u al een eind in de goede richting.
• Motivatie is het belangrijkste punt. In het begin zult u er misschien behoefte aan hebben uzelf voor het ‘niet roken’ te belonen. Doe dit dan ook steeds, maar tracht wel origineel te blijven (iedere dag een grote zak drop is ook verslavend en heeft na een tijdje geen effect meer)
• Neem voldoende lichaamsbeweging, dit verhoogt de stofwisseling, doet spanningen afnemen, maakt u fitter en zal u van de gedachte aan roken afhouden.
• Haal het dagelijks patroon uit de sleur, waardoor elke nieuwe dag een uitdaging wordt vanaf het moment dat u opstaat. Met vakantie gaan is het ideale moment om definitief met roken te stoppen.
• Pas uw dieet aan om de giftige stoffen, die van het roken zijn achtergebleven, snel kwijt te raken. Zo lang deze stoffen in het lichaam zitten, zult u steeds de behoefte blijven voelen. Eet veel eiwithoudende voeding, ook kleine hapjes tussendoor. Maar pas op voor teveel, want ex-rokers worden vaak fanatieke snoepers. Als u de eerste tijd iets aankomt moet u daar echter geen probleem van maken, dat zal zich later, als u niet meer de behoefte aan roken hebt, en ook niet meer aan roken denkt, vanzelf wel regelen.
• Voor de eerste en moeilijkste periode kunt u gebruikmaken van anti-rooktabletten of nicotinehoudende kauwgum. Combineer dit met het rustgevende homeopathische middel Neuraston.
Stoppen met roken dankzij therapeutische hulp
Tracht met ‘positief denken’ uw motivatie te versterken. Autogene training kan ook waarde vol zijn. Beide technieken, mits consequent uitgevoerd, gaan verslavingen tegen. U kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan een hypnotiseur. De methodes die worden gebruikt zijn vaak met succes bekroond.
• Oefen meditatie- en/of de ontspanningstherapie elke dag zo vaak u kunt om alle spanningen kwijt te raken.
• Ga aan Yoga doen. Een onderzoek onder 3000 Yogi heeft aangetoond dat een groot deel van de rokers onder hen enkele maanden na de aanvang van de therapie het roken hebben opgegeven.
• Er zijn acupuncturisten die zeggen dat 50% van de mensen die ze tegen het roken behandelen nooit meer naar tabak verlangen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.