Meditatie

Meditatie is niet alleen een proces van nadenken, peinzen, dagdromen of ontspannen. Door meditatie traint u uw denkvermogen, en heeft u de beheersing over alle mentale processen. Dit geeft u de mogelijkheid om een algeheel gevoel van rust en welbehagen te creëren.

Meditatie is al meer dan 3000 jaar bekend. Bepaalde vormen werden door de eerste christenen gebruikt. De vorm die wij thans kennen is afkomstig uit het Midden-Oosten en nauw verbonden met de ‘zittende’ vorm Zazen of Transcedente Meditatie, alleen wordt bij ons het meer ‘actieve’ gedeelte gebruikt. Voor alle Yogi is het uiteindelijke doel zich te verenigen met het ‘absolute’ of de Brahman, maar ook als u daaraan geen behoefte heeft, dan kunt u het hele proces eenvoudig zien als een verstandige manier om uw zelfwerkzaamheid te bevorderen en uw gemoedsrust terug te vinden. Het spreekt vanzelf dat Yoga met geen enkel geloof verbonden is, maar puur ‘menselijke’ aspecten als uitgangspunt heeft.

Meditatie

Wetenschappelijke bewijzen

In de jaren ’60, toen meditatie grote opgang maakte, onderzochten wetenschappers de effecten van meditatie op de geest en het lichaam. Fysiologisch gezien is bewezen dat meditatie het zenuwstelsel rustiger en evenwichtiger maakt, hartslag en ademhaling worden regelmatiger en langzamer en de stofwisseling en de bloeddruk worden lager.

Onderzoeken, waarbij meditatie gebruikt werd om bepaalde ziekteverschijnselen te behandelen, alleen of in combinatie met andere technieken, gaven aan dat vooral de ziekten die geen organische oorzaken hadden, baat vonden bij meditatie. Fobieën, spanningen, hoge bloeddruk, chronische pijnen, slaapstoornissen en stress waren goede voorbeelden, evenals de behandelingen bij verslavingen aan alcohol, medicijnen en drugs.

Het doel van meditatie

Hoe effectief meditatie is en waarom, blijft voor velen nog steeds een strijdvraag. Oude meditatieve tradities beweren dat ieder mens een eigen niveau van ‘zijn’ bezit, een soort verborgen ‘zelf’ dat ons wijsheid geeft en ons een bepaalde richting opstuurt. Het beoefenen van meditatie maakt ons rustig, ontspannen en stelt ons open voor een nieuwe innerlijke kracht.

Meditatie kan ons leren de gedachten en emoties te beheersen, in plaats van andersom, zoals meestal het geval is. Normaal gesproken fladderen onze gedachten van hot naar her, zonder enig waarneembare associaties. Als we meer tijd zouden nemen om onszelf te observeren zouden we zelf de verwarring kunnen ontdekken.

Stel u bijvoorbeeld voor dat u op weg door een auto ‘wordt gesneden’. Onmiddellijk begint u (in veel gevallen in stilte) tegen de bestuurder van het andere voertuig uit te varen. Deze woede hoopt zich gedurende de dag op en zal aanleiding geven tot andere boosheden. Als u dit innerlijke commentaar, of liever boosheid, toestaat dan zal het uw psychologische en lichamelijke gezondheid beïnvloeden, maar door uw aandacht te trainen met meditatie kunt u uw bewustzijn en innerlijke gevoelens in bedwang houden, waarbij u spoedig zult merken dat opwinding nooit van belang kan zijn.

Meditatie kan ook heel nuttig zijn bij verstandelijke beslissingen, zoals het maken van plannen, zakelijke besluiten en het oplossen van problemen. U richt uw geest op constructieve wijze uitsluitend op het door u bepaalde onderwerp, inplaats van de gedachten maar te laten ‘dwarrelen’.

Door meditatie kunt u zeggen: ‘één ding tegelijk’ of ‘ik leef in het hier en nu’.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips