Slaapstoornissen

Slaapstoornissen behoren tot de meest genoemde problemen van het leven. Het is belangrijk te bedenken dat ons slaappatroon verandert in de loop van het leven. Niet alle slaap is hetzelfde. Door het meten van de elektrische golven die door de hersenen uitgezonden worden, hebben onderzoekers vastgesteld dat er verschillende stadia in de slaap zijn. Deze stadia keren in tamelijk regelmatige cycli terug in de loop van een nacht slapen. Wij gaan van wakker over naar een toestand van slaperigheid, dan naar matig diepe slaap en tenslotte naar diepe herstellende slaap.

De duur van deze diepe slaap neemt af met het stijgen van de leeftijd. De droomslaap, ook REM-slaap genoemd (REM staat voor Rapid Eye Movement of snelle oogbewegingen) treedt één tot twee uur na het in slaap vallen op. De eerste periode van REM-slaap is de langste. Er kunnen in de loop van de nacht nog enige perioden van REM-slaap optreden. Tijdens de REM-slaap maken de ogen snelle bewegingen achter de gesloten oogleden.REM-slaap kan niet lichte of diepe slaap worden genoemd; het is een ander soort slaap. Het is het stadium waarin de meeste dromen optreden en wordt gekenmerkt door een snellere ademhaling en een snellere hartslag dan in de andere stadia van diepe slaap. De REM-slaap wordt ook gekenmerkt door het optreden van erecties bij de man.

Tijdens de REM-slaap hebben de door de hersenen uitgezonden elektrische golven, zoals ze zichtbaar gemaakt worden door een elektro-encefalograaf (EEG), een snellere elektrische activiteit met een lagere amplitude dan in andere slaapstadia, waardoor de golven op het eerste gezicht lijken op de golven in wakende toestand. REM-slaap is niet absoluut noodzakelijk voor het leven.

Gedurende de slaap ondergaan de hersenen een aantal veranderingen. De hersenen gebruiken grotere hoeveelheden zuurstof en de bloedstroom naar de hersenen neemt toe. Mensen die tijdens de REM-slaap worden gewekt, herinneren zich soms zeer levendige dromen. In de loop van een normale nacht slaap zijn er vier tot vijf perioden van REM-slaap. Ze treden ongeveer om de negentig minuten op als deel van de slaapcyclus en duren in totaal ongeveer anderhalf uur. Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen, die het gevolg kunnen zijn van de lichamelijke conditie, stress of andere factoren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips