Gamofobie

Iemand die gamofobie heeft, is angstig om zich voor langere tijd aan een partner te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan angst voor het huwelijk, maar ook het ‘officieel’ aangaan van een liefdesrelatie kan voor een persoon met gamofobie een probleem zijn. De angst voor een verandering van levensstijl weerhoudt iemand met gamofobie vaak van het aangaan van een langdurige relatie. Lees er hier alles over!

 

Wat is gamofobie eigenlijk?

Gamofobie is – de naam zegt het al – een fobie, die specifiek is gericht op het aangaan van langdurige (liefdes)relaties, zoals bijvoorbeeld het huwelijk. De naam van de fobie is afgeleid van het Griekse woord gámos, wat ‘huwelijk’ betekent. Het kan gezien worden als een extreme vorm van bindingsangst.

 

Eigenlijk iedereen maakt zich wel wat zorgen over veranderingen in het vertrouwde levenspatroon wanneer wordt besloten tot het aangaan van een huwelijk of liefdesrelatie. Bij mensen met gamofobie is deze angst zo aanwezig, dat het leidt tot enorme onrust. Vaak leidt het ertoe dat het moment steeds weer wordt uitgesteld. Ook kan iemand met gamofobie om deze reden zelfs de volledige relatie verbreken.

 

Achterliggende oorzaak

In veel gevallen is er een achterliggende oorzaak te vinden voor gamofobie. Zo kan iemand met gamofobie bijvoorbeeld een jeugd hebben gehad waarin zijn of haar ouders een slechte relatie hadden. Ook een scheiding tussen de ouders zorgt vaak voor het meer moeite hebben met het aangaan van officiële relaties. Vaak hebben mensen met gamofobie een sterke drang naar zelfstandigheid en vrijheid.

 

Gamofobie: wel willen, maar niet kunnen

Mensen met gamofobie wordt vaak verweten geen relatie te wíllen aangaan, maar dat is niet het geval. De wil om een liefdesrelatie op te bouwen en zich te verbinden aan de partner is er wel, maar de fobie weerhoudt de persoon tot het daadwerkelijk zetten van die stap. Het herkennen en ontdekken van gamofobie kan vrij lang duren. In eerste instantie weet de persoon vaak niet precies waar de angst en onrust vandaan komen, pas later wordt vaak het verband gelegd met bindingsangst.

 

Behandeling

Mensen met gamofobie denken vaak dat de angst om zich te binden bij hen hoort – en dat ze er dus niet meer vanaf kunnen komen. Het tegenovergestelde is echter het geval: gamofobie is te overwinnen. Het gaat erom dat de persoon met gamofobie herkent waar de angst vandaan komt en dat hij of zij deze kan overwinnen. Er kan ook worden gekozen voor een behandeling bij een psycholoog. Deze professional heeft veel ervaring met bindingsangst en gamofobie, zodat de juiste route kan worden uitgestippeld, op weg naar een stabiele relatie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips