Smaakpapillen

Smaakpapillen zijn microscopische, uivormige clusters cellen die zich in de epidermische laag van de papillen bevinden, maar niet boven het oppervlak uitsteken. De smaakpapillen bevatten receptorcellen die informatie over smaakkenmerken naar het centrale zenuwstelsel sturen.

Iedere smaakpapil bestaat uit ongeveer dertig tot tachtig niet-zenuwcellen, waarvan er veel met zenuwuiteinden zijn verbonden.De cellen voelen de inhoud van de mond via kleine, smalle smaakporiën. Smaakpapillen bestaan uit drie verschillende celtypen. Het eerste celtype, ook wel donkere cel genoemd, beslaat 60 tot 80% van het totaal aantal cellen. Veel onderzoekers nemen aan dat dit geen waarnemingscellen zijn maar dat ze als ondersteuning fungeren voor de andere cellen.

Het tweede celtype (lichte cellen), dat 15 tot 30% van het totaal aantal cellen beslaat en het derde celtype dat 7 tot 14% van het totaal beslaat, worden beschouwd als echte smaakreceptoren. Smaakpapillen beperken zich niet tot de mond. Een klein aantal verspreide smaakpapillen bevinden zich in veel delen van het slijmmembraan van de mond, inclusief het strotklepje (epiglottis), de keelholte (farynx), het strottenhoofd (larynx), het zachte gehemelte en de huig (uvula). Er zijn ook smaakpapillen te vinden in het bovenste derde van de slokdarm (oesophagus). Hierdoor kunnen wij voedsel proeven terwijl het wordt doorgeslikt. In totaal heeft de gemiddelde volwassene ongeveer 10.000 smaakpapillen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips