Drogist

Drogisten. Zelfzorggeneesmiddelen – middelen die vrij verkrijgbaar zijn – kunt u op een groeiend aantal verkooppunten aanschaffen. Dat is onder meer te merken aan de toename van het aantal drogisterijafdelingen in supermarkten, het ontstaan van combinaties van drogisterij, parfumerie en apotheek en de voorzichtig opbloeiende samenwerking tussen drogisterijen en zorgverzekeraars. Des te belangrijker dat drogisten de consument goed voorlichten. Helaas schort het daar nogal aan, bleek uit een praktijktest van de Consumentenbond (Consumentengids oktober 1996) onder een groot aantal apothekers, drogisten en supermarkten. Veel van hen vroegen niet wie de klacht had, hoelang de klacht al duurde en of de lijder al andere middelen slikte. Sommigen bevolen middelen aan die de klachten zouden verergeren of lieten gevaarlijke combinaties van geneesmiddelen toe zonder zelfs maar te waarschuwen voor de risico’s. Een geneesmiddel werd verkocht, ook als de klant beter naar zijn huisarts verwezen had kunnen worden.
De proefpersoon die aan een verkoopster achter de geneesmiddelenbalie vroeg of ze wat tegen verstopping had, kreeg als wedervraag ‘Voor de gootsteen of voor uzelf?’. Nadat hij bekend had dat het voor hemzelf was, kreeg hij Diacure mee, helaas een middel tegen diarree

Apothekers vroegen wat vaker door dan drogisten of supermarktmedewerkers, lichten hun klanten vaker voor over het aanbevolen middel, en verwijzen wat vaker naar de huisarts. Maar ook van deze beroepsgroep schiet de meerderheid tekort.

De Consumentenbond erkent dat drogisten in een natuurlijk spanningsveld werken: ze zijn niet alleen zorgverleners, maar ook detaillisten die willen verkopen. Maar zij moeten wel een duidelijke keuze maken. Ze horen goed advies over de zelfzorgmiddelen te verschaffen en alert te zijn op overdoseringen en interacties met andere medicijnen. De consument moet weten waar hij aan toe is en op de kennis van de drogist kunnen vertrouwen.

De Bond is daarom positief over het feit dat de drogisterijen bezig zijn met een certificering. De Stichting Drogistenfederatie Pharmacon, het instituut dat onder meer belast is met het toezicht op de geneesmiddelendistributie in de drogisterijbranche, heeft in 1995 al het initiatief voor certificering genomen. Eind vorig jaar is de officiële erkenning afgekomen en mag het Pharmacon Certificerend Orgaan het officiële Drogisten Waarborg-certificaat toekennen. Het nieuwe systeem betekent een aanscherping van al bestaande kwaliteitseisen en een aanvulling hierop met waarborgeisen. Het gaat om de bevoegdheid tot geneesmiddelenverkoop, de vakkennis, nascholing, de inrichting van de winkel (de advies- en kassafunctie moeten van elkaar gescheiden zijn) en de manier waarop geneesmiddelen en gezondheidsproducten worden aangeprezen en verstrekt.

De waarborgeisen slaan op de klachtenbehandeling, werkinstructies voor het personeel, verplichte halfjaarlijkse controle op uiterste verkoopdatum, verpakking van geneesmiddelen enzovoort, medewerking aan controles en de voortdurende aanwezigheid in de winkel van de drogist of assistent-drogist.

Daarnaast is Pharmacon bezig de vakopleidingen aan te passen en op te waarderen. Zo staat bij de productenkennis nu de werkzame stof voorop, zodat kandidaten leren de vertaalslag naar de arts te maken. Ook wordt er veel nadruk gelegd op een veilige dosering, en op kennis van en voorlichting over bijwerkingen en combinaties met andere medicijnen. Op deze manier moeten de nieuw opgeleide drogisten qua kennis en kunde opschuiven in de richting van de apotheker.

Dat de certificering hard nodig is, blijkt uit een nieuwe praktijktest van de Consumentenbond onder drogisten. Opnieuw schoot de voorlichting over de zelfzorggeneesmiddelen tekort, soms zelfs zodanig dat de adviezen uw gezondheid kunnen schaden. Ter zake doende vragen (ook al heeft de Pharmacon daar heldere richtlijnen en aanbevelingen voor opgesteld) werden te weinig gesteld en de privacy is matig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips