Uitdroging

Uitdroging is een toestand van het lichaam die wordt veroorzaakt door een verlies aan water en essentiële lichaamszouten. De tekens en de symptomen zijn onder andere een droge mond, afgenomen of afwezige urineafscheiding, ingevallen ogen, gerimpelde huid, verwarring, lage bloeddruk en coma.

De voornaamste oorzaak is overmatig transpireren, vooral bij heet en vochtig weer, maar ook door langdurig overgeven of diarree, gebruik van plaspillen of andere medicijnen die vocht en elektrolyten aan het lichaam onttrekken, te lange blootstelling aan zon of warmte, recente ziekte met hoge koorts of een chronische nieraandoening. Mogelijke complicaties van uitdroging zijn een snelle daling van de bloeddruk, shock of zelfs de dood bij een langdurige en ernstige uitdroging.

Uitdroging

Uitdroging kan worden voorkomen. Drink geregeld kleine hoeveelheden water tijdens sporten waarbij u veel transpireert. Als u overgeeft of diarree hebt, drink dan om de 30-60 minuten kleine hoeveelheden vloeistof met daarin opgelost elektrolytaanvullingen. Gebruikt u urine-afdrijvende middelen, weeg uzelf dan dagelijks. Verliest u meer dan drie pond per dag of vijf pond in een week, meldt dit dan aan de arts. Weeg uzelf voor en na de training. Sla de training over als een verlies aan gewicht van 2% of meer niet door het lichaam ongedaan wordt gemaakt.

De behandeling van uitdrogingsverschijnselen moet onder het toeziend oog van een arts gebeuren. Dit betekent normaal gesproken bedrust en het innemen van kleine hoeveelheden, heldere vloeistoffen (het drinken van grote hoeveelheden kan overgeven veroorzaken). Een ernstige of langdurige vorm van uitdroging wordt in het ziekenhuis behandeld door het intraveneus toedienen van vocht.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips