Transpireren
Transpireren is de normale reactie van het lichaam als het warm wordt. De mate van transpireren varieert enorm van mens tot mens. In de overgang transpireren vrouwen vaak meer. Het drinken van warme en cafeïne- of alcoholbevattende dranken kan het transpireren ook stimuleren.
Meestal vormt het transpireren geen echt probleem, maar voor sommige mensen zijn plakkerige oksels, voeten en handen een grote last. Hoewel transpiratievocht in principe geurloos is, kunnen de normale huidbacteriën gewone lichaamsstoffen omzetten in onaangenaam ruikende stoffen. Transpiratie en transpiratiegeur kunnen worden beïnvloed door iemands stemming, door lichaamsbeweging, hormonen en sommige voedingsmiddelen zoals cafeïne.
‘Koud zweet’ is de reactie van het lichaam op een ernstige ziekte, angst of hevige pijn. Als deze klacht gepaard gaat met een licht gevoel in het hoofd, pijn in de buik of pijn op de borst, moet u direct medische hulp zoeken.
Wat kunt u er zelf aan doen?
• Draag geen synthetische kleding op de huid, maar natuurlijke materialen zoals katoen.
• Ga dagelijks onder de douche of in bad.
• Gebruik deodorant en andere producten die transpiratie tegengaan.
• Als u last hebt van zweetvoeten, kies dan schoenen die van een natuurlijk, ademend materiaal gemaakt zijn. Draag sokken van wol of katoen. Deze nemen vocht op en houden daardoor de voeten droog. Verschoon uw sokken ten minste eenmaal per dag en droog uw voeten daarbij goed af. Droog ze na het wassen ook steeds goed af. Het vocht tussen de tenen is een broedplaats van micro-organismen. Gebruik voetpoeder. Probeer zo vaak mogelijk op blote voeten of sandalen te lopen. Voor vrouwen zijn panty’s met katoenen voetzooltjes te koop.
• Deodorant helpt tegen sterk ruikende oksels.
• ’s Nachts kunt u ook deodorant en voetpoeder gebruiken.
• Vermijd genotmiddelen zoals cafeïne en andere opwekkende middelen. Gebruik ook geen voedingsmiddelen die een sterke geur hebben, zoals uien en knoflook.
Wat kan de dokter voor u doen?
De huisarts kan een middel tegen transpiratie voorschrijven. Raadpleeg de huisarts bij een plotselinge verergering van transpiratie of bij nachtzweten zonder aanwijsbare oorzaak. Deze veranderingen kunnen optreden bij infecties, schild-klierafwijkingen en sommige soorten kanker.
Zoek direct medische hulp wanneer u bovenmatig zweet en daarbij ook kortademig bent. Dit kan op een hartaanval wijzen. Soms kan een verandering van transpiratiegeur ook op een ziekte wijzen. Een fruitachtig aroma kan verband houden met suikerziekte, een ammoniageur met een leverziekte.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.