Deodorant

Deodorant is een verzorgingsproduct dat wordt gebruikt om de nare luchtjes van transpireren tegen te gaan. De luchtjes van deodorant maskeren de nare luchtjes die door transpiratievocht veroorzaakt worden. Daarnaast is er ook deodorant die transpireren op zich tegengaat.

Transpiratie

De mens zweet overal, maar vooral onder de oksels ontstaat er gemakkelijk zweet. Dit komt doordat zich onder de oksels veel zweetklieren bevinden. Met name onder de oksels bevinden zich veel apocriene zweetklieren in de huid. Onder de oksels ontstaan tevens snel nare luchtjes door zweten, doordat de oksels plekken van het lichaam zijn waar het snel warmer wordt.

Zweetlucht

Door de vele zweetklieren, in combinatie met de warmere temperatuur, ontstaan er snel bacteriën. Door de broeierigheid kunnen deze bacteriën zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Door al die bacteriën, met andere stoffen van de huid, ontstaan er vieze luchtjes. De zweetlucht is bijvoorbeeld een combinatie van bacteriën en talg. Deze stoffen vormen samen stofjes zoals boterzuur, capronzuur en mercaptanen. De zuren verklaren de zure lucht die zweet vaak kan hebben.

Zweetlucht ruikt bij iedereen anders, maar toch veroorzaakt het bij iedereen nare luchtjes. De zweetlucht is veelal te omschrijven als ‘penetrant’, ‘zuur’ en het doet soms denken aan de geur van een friet speciaal.

Deodorant

Deodorant zorgt ervoor dat de zweetlucht niet of minder te ruiken is. Deodorant bevat sterk parfum dat de geur van zweet maskeert en/of verbloemt. De geur van de deodorant is doorgaans sterker dan de zweetlucht, waardoor de lucht van het transpiratievocht niet meer geroken kan worden.

Naast parfum bevat deodorant andere ingrediënten. Belangrijk ingrediënten zijn de bestanddelen die ervoor zorgen dat de bacteriën uit het zweet zich niet kunnen vermenigvuldigen of juist gedood worden. Ingrediënten die hiervoor zorgen zijn onder meer alcohol en aluminium- of zinkverbindingen. Alcohol maakt de bacteriën kapot en aluminium- en zinkverbindingen veranderen de pH-waarde, oftewel de zuurtegraad, van de huid. Door de zuurdere huid kunnen de bacteriën zich niet vermenigvuldigen.

Antitranspirant

Officieel is deodorant een lucht maskerend middel. Het betekent namelijk letterlijk ‘ontgeurder’. Toch is er tegenwoordig antitranspirant deodorant, die deodorant genoemd wordt, terwijl het eigenlijk antitranspirantiemiddel is.

Antitranspirant maskeert luchtjes niet zo zeer, maar voorkomt dat er überhaupt zweetdruppels uit de poriën komen. Meestal bevat antitranspirant aluminium-zirkoniumzouten. Deze remmen de zweetproductie van de zweetklieren af. Met antitranspirant zweet u dus minder, waardoor u ook minder ruikt naar zweet. Uiteraard bevatten antitranspirantmiddelen ook een luchtje dat de zweetlucht, die wél nog uit de poriën komt, maskeert of verbloemt.

Als u veel transpireert, kunt u het best voor een antitranspirant kiezen. Is de mate van tranpireren normaal? Dan voldoet een deodorant.

Huidverzorging

Deodorant kan de huid erg uitdrogen en irriteren. Kies daarom een deodorant die uw huid goed verzorgt. Heeft u een heel gevoelige huid? Ga dan voor een deodorant met aluminiumhydrochloride in plaats van aluminiumchloride, en kies voor een roller in plaats van een spray.

Deodorant brengt u aan op een droge, schone huid. Het heeft geen zin om deodorant op te brengen als u al zweet. Door het zweet op de huid werkt de opgebrachte deodorant namelijk niet optimaal.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips