Zweten

Bij een gezond persoon is de eerste functie van zweten het beschermen van het lichaam tegen een te hoge temperatuur. Wanneer het buiten meer dan 30 graden is, scheiden gezonde mensen zweet af dat uit water en zouten bestaat, en dat door verdamping het lichaamsoppervlak afkoelt.

De overmatige produktie van zweet zonder aanleiding kan wijzen op een stoornis. Deze stoornis kan zich verspreid over het hele lichaam voordoen, maar kan ook slechts een bepaald huidgebied betreffen. Een verhoogde zweetproduktie wordt medisch aangeduid met het begrip hyperhidrosis. Wanneer het zweet en afgestorven huidcellen door bacteriën of schimmels worden verteerd, zoals bij zweetvoeten het geval is, dan veroorzaakt dat een onaangename geur.

Wat is de oorzaak van zweten?

Een van de belangrijkste veroorzakers van zweet is koorts. Eerst gaat de lichaamstemperatuur oplopen, meestal als gevolg van een infectie. Als de koorts vermindert, gaat het lichaam zweten om de temperatuur weer kwijt te raken. Als dit steeds ’s nachts gebeurt, noemt men het 4 nachtzweten’. Nachtzweten kan bijvoorbeeld tijdens een chronische infectie zoals longtuberculose, optreden. Maar ook in geval van bloedkanker treedt nachtzweten op als een symptoom dat al in een vroeg stadium een aanwijzing kan zijn voor de ziekte. Hyperhidrosis kan ook door verschillende hormonale stoornissen worden veroorzaakt. Als iemand met suikerziekte teveel insuline spuit, wordt er zo veel glucose afgebroken dat er een ernstig suikertekort in het bloed optreedt. Er ontstaat een stress reactie.

Bij stress geeft het lichaam meer van het stresshormoon adrenaline af, dat op de zweetklieren werkt en de produktie en uitscheiding van zweet versterkt. Omdat bij iemand met suikerziekte de suikerstofwisseling nogal eens gestoord kan zijn, is hyperhidrosis voor een arts een belangrijke aanwijzing dat de bloedsuiker te hoog of juist te laag is.

Een te sterk werkende schildklier is een hormonale stoornis waarbij meer zweet wordt uitgescheiden. Ook andere hormonale stoornissen, zoals een verhoogde afgifte van groeihormoon, kunnen hyperhidrosis tot gevolg hebben.

Van de medicijnen en genotmiddelen die nogal eens hyperhidrosis veroorzaken, moeten met name koffie en nicotine worden genoemd, maar ook pepmiddelen en acetylsalicylzuur dat onder andere in Aspirine zit. De oorzaak is dan meestal gelegen in een verhoogde afgifte van adrenaline die evenals bij te lage bloedsuikerwaarden, de zweetafscheiding doet toenemen.

Psychische factoren moeten natuurlijk niet vergeten worden. Ook onder psychische druk kan de zweetproduktie, via de werking van adrenaline, toenemen. In een groot aantal gevallen is het niet duidelijk wat de precieze oorzaak is.

zweten

Waardoor wordt plaatselijk zweten veroorzaakt?

Wat zeer veel voorkomt en niet altijd als afwijkend kan worden beschouwd, zijn zweetvoeten of vochtige handpalmen bij een toegenomen psychische belasting. Ook bij bepaalde zenuwaandoeningen kan zich een dergelijke lokaal begrensde hyperhidrosis voordoen.

Wat kan men doen tegen snel en veel zweten?

In de eerste plaats moet duidelijk worden wat de oorzaak is. Daarvoor is het in de meeste gevallen noodzakelijk een arts te raadplegen. Wanneer een behandelbare ziekte de oorzaak blijkt te zijn van hyperhidrosis, dan zal de arts deze ziekte na gericht onderzoek diagnostiseren en behandelen. Niet zelden wordt toegenomen zweten veroorzaakt door stress, zwaarlijvigheid, genotmiddelen of verkeerde kleding. In deze gevallen kan men de oorzaak meestal zelf achterhalen.

Wanneer er geen duidelijke oorzaak is, kan met name zorgvuldige lichaamsverzorging effectief zijn om het te voorkomen en om te verhinderen dat bacteriën en schimmels huidinfecties veroorzaken.

Wat dat betreft kan het soms ook noodzakelijk zijn de okselharen regelmatig af te scheren en speciale zeep en andere preparaten te gebruiken. Men kan dit in elk geval beter eerst met een arts bespreken.


Relevante artikelen
1 reacties
 1. Geachte,
  Ik zou graag willen weten waarom ik regelmatig zweet en heel warm wordt, ondanks dat ik geen lichamelijke inspanning doet, zoals tv kijken krant lezen enz ik voel dan regelmatig (4 a 5 x per dag de warmte op komen en duurt ongeveer 10 min, met de zweet druppels op mijn voorhoofd.
  Men heeft 3 jaar geleden de ziekte van Kahler stop wetende zetten (want het is niet te genezen, en men heeft mij verteld dat het terug komt, wanneer ????)

  Daarna is het begonnen, en daarvoor geen last gehad, alleen bij inspanning b.v sporten.
  Wat kunnen hiervan de reden zijn

  Groeten:
  Chiel Smits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips