Pijn op de borst

Als je pijn op de borst voelt of steken in de hartsteek dan leidt dit tot ongerustheid. Iets dat ook niet zo gek is, want het kan op een hartziekte wijzen. Gelukkig, heeft pijn op de borst meestal een onschuldige oorzaak, zoals een overbelasting van de spieren. Hoe voelt pijn op de borst precies? Wat zijn de oorzaken? En wanneer is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts?

Wat is pijn op de borst?

Bij pijn in of op je borst voel je pijn in of op de ribbenkast, tussen je ribben en achter of onderaan het borstbeen. Meestal voel je de pijn aan beide kanten of alleen in het midden. Soms straalt de pijn verder uit naar je hals, kaak, rug, schouders of armen.

Pijn op de borst kan ineens ontstaan, maar ook al een paar dagen sluimeren. Vaak voel je dan ook pijn bij het hoesten, bij een bepaalde beweging, bij inspanning, bij een bepaalde houding of als je met je vingers op de borst drukt.

Het kan zijn dat de pijn op de borst ook met andere klachten samengaat, zoals zweten, een onrustig gevoel, misselijkheid, een snellere ademhaling of benauwdheid.

Wat is de oorzaak van pijn op de borst?

Als je pijn op de borst of steken in je hart voelt, kan dit te maken hebben met je slokdarm of je hart, maar het kan ook nog heel veel andere (onschuldige) oorzaken hebben, zoals:

  • Stress, spanning of angst
  • Brandend maagzuur
  • Syndroom van Tietze
  • Slokdarmkrampen
  • Een ontsteking
  • Overbelasting van de spieren
  • Hyperventilatie of een paniekaanval
  • Een longaandoening
  • Longembolie
  • Een hartaandoening
  • Gordelroos

Stress, spanning of angst

Een beklemmend en pijnlijk gevoel op de borst kan een oorzaak zijn van spanningen, stress of angst. De pijn is een teken van je lichaam dat je het rustiger aan moet doen. Je kunt pijnklachten ervaren als je last hebt van stress of hevige emoties ervaart.

Brandend maagzuur

Maagzuur dat in de slokdarm terechtkomt, kan leiden tot een bijtend, pijnlijk gevoel. Je voelt dit meestal hoog in je bovenbuik en de pijn kan ook uitstralen naar je rug of je borst. Meestal treden deze klachten een paar uur na het eten op als je rustig ligt.

Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een vorm van ontstekingsreuma. Hierbij zijn het kraakbeen en de spieren rondom de ribben geïrriteerd. De pijn neemt toe bij druk op de borst. Ook kan de pijn erger worden als je hoeft of beweegt. Het syndroom van Tietze is een onschuldige ziekte die kan worden behandeld met pijnstillers. Deze ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Slokdarmkrampen

Als je middenrif minder goed functioneert dan kan er maagzuur in de slokdarm teruglopen. Je kunt dan last krijgen van brandend maagzuur en van krampachtige samentrekkingen van de slokdarm, oftewel slokdarmspasme. Hierdoor ervaar je ook pijn op de borst. Slokdarmspasme voelt heel vervelend, maar is gelukkig een ongevaarlijke klacht. Het helpt vaak om met een extra kussen onder je hoofd te slapen. Je hoofd en bovenlichaam liggen dan wat hoger, zodat het maagzuur minder goed naar de slokdarm kan terugstromen.

Een longontsteking

Een longontsteking kan een hevige pijn op de borst geven. Deze ontsteking kan ontstaan door een infectie aan de luchtwegen of door de griep. Je ervaart dan niet alleen pijn op de borst, maar hebt er ook moeite mee om te inademen. Een ontsteking kan vaak goed en snel behandeld worden met pijnstillers of antibiotica.

Overbelasting van de spieren

Het kan ook dat de pijn op de borst gewoon spierpijn is. Dit betekent dat je je tussenribspieren dan hebt overbelast tijdens het sporten. Meestal verdwijnt de pijn vanzelf weer na een paar dagen rustig aan doen.

Hyperventilatie

Hyperventilatie of een paniekaanval gaat gepaard met diverse symptomen, zoals misselijkheid, duizeligheid, zweten, een snellere hartslag, angst en pijn op de borst.

Een longaandoening

Mensen met een longaandoening, zoals een klaplong of longfibrose kunnen pijn op de borst voelen. Dit geldt ook voor mensen met astma of COPD. Om te weten te komen of een longaandoening de pijn veroorzaakt, moet de arts een röntgenfoto maken van je hart en je longen.

Longembolie

Pijn rond of in de borst kan ook een oorzaak zijn van een longembolie. Er is dan een bloedstolsel in een bloedvat in de longen ontstaan. Hierdoor kan een deel van de longen geen zuurstof meer opnemen en dit leidt tot benauwdheid, pijn rondom de borst, vermoeidheid, een prikkelhoest en sneller ademen.

Gordelroos

Een stekende, scherpe pijn in de buurt van de ribben kan door gordelroos ontstaan. Gordelroos ontstaat door het waterpokkenvirus. Dit virus blijft vanaf de kindertijd vaak in de huidzenuwen zitten. Als dit virus weer ineens actief wordt, leidt dit tot gordelroos. Deze aandoening gaat gepaard met pijn en blaasjes en vlekjes op de huid. Vaak gaat de kwaal na vanzelf weer over.

Een hartaandoening

Als je een drukkend, pijnlijk gevoel op of in de borst ervaart dan kan dit veroorzaakt worden door zuurstoftekort in het hart, oftewel angina pectoris. Je voelt dan pijn bij lichamelijke inspanning, na een zware maaltijd, bij stress of als je vanuit een warme ruimte de kou ingaat. De pijn verdwijnt vaak als je rustig gaat zitten of als je medicijnen inneemt.

Wanneer naar de dokter?

Twijfel je of de pijn met je hart te maken heeft? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts of een specialist.

Hartaanval

Blijven de pijnklachten ook in rust langer dan 5 minuten aanhouden? Ben je ook misselijk, onrustig of voel je je beroerd? Zie je bleek en voelt je huid klam en zweterig aan? En gaat de pijn op je borst na een paar minuten niet over? Dan kan dit wijzen op een hartaanval. Bel dan direct 112, de huisarts of de huisartsenpost.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. ik heb brandende pijnen in mijn borst en ook aan mijn rug na een inspanning. Ook kortademig. Gelukkig is het niet het hart omdat ik al naar een cardioloog ben gegaan. Maar met uitstrekoefeningen gaat gepaard met oprisping dan gaan de pijnen weg na een tijdje. Wat is de oorzaak?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips