Eetlust

Een tijdelijk vermeerderde eetlust heeft iedereen wel eens. Meestal gaat het daarbij om wat meer trek. Verveling, gestopt zijn met roken, nervositeit en spanningen kunnen eraan ten grondslag liggen. Ook in de eerste maanden van een zwangerschap kan de eetlust vermeerderd zijn. Het vreemde daarbij is dat sommige vrouwen dan trek krijgen in dingen die ze voorheen helemaal niet lustten. Een onschuldig verschijnsel overigens, waar mogelijk psychische factoren of veranderingen in de hormonen de oorzaak van zijn.

De vermeerderde eetlust kan ook heel gewoon het gevolg zijn van een groot energieverbruik bij lichamelijke inspanning. Dit kan een onaangenaam leeg hongergevoel in de maagstreek geven en zelfs tot samentrekkingen van de maag met borrelingen (‘knorren van de maag’) leiden. Eveneens normaal is het als een kind in de groei een flinke eetlust heeft.

Een toegenomen eetlust kan ook op een te snel werkende schildklier wijzen. Vermagering ondanks meer eten, trillingen in de vingers, het snel warm hebben en gevoelens van gejaagdheid kunnen op zo’n stoornis van de schildklier wijzen.

Suikerziekte kan ook een vermeerderde eetlust tot gevolg hebben. Door het verlies van suiker is hierbij zelfs vermagering mogelijk. Dorst is vaak de hoofdklacht bij suikerziekte. Tenslotte kan ook een lintworm oorzaak zijn voor een versterkte eetlust.

Een tijdelijk verminderde eetlust is meestal een onschuldig verschijnsel. Het is een klacht die bij veel ziekten, en dan vooral bij infectieziekten, voorkomt. Zodra men weer aan de beterende hand is, keert ook de eetlust terug. Hetzelfde geldt dikwijls bij aandoeningen die met misselijkheid en braken gepaard gaan.

Indien men zelf geen duidelijke oorzaak kan aanwijzen waarom de eetlust is afgenomen, zal altijd de huisarts om advies moeten worden gevraagd. Zeker als de klacht aanhoudt en uiteindelijk tot vermagering leidt. Bij meisjes en jonge vrouwen heeft de vermagering soms een psychische oorzaak. Bij kinderen kan de oorzaak te maken hebben met de amandelen. Tot slot kan aan ziekten van de nieren en bijnieren en aan kanker als mogelijke oorzaak van het probleem worden gedacht.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips