Nervositeit

Nervositeit is de alomvattende term uit de omgangstaal voor stoornissen van het zenuwstelsel die deels heel verschillend van aard zijn. Deze stoornissen komen lichamelijk of psychisch tot uitdrukking. Meestal uit nervositeit zich tegelijkertijd in lichamelijke en in psychische klachten.

Lichamelijke klachten
Wanneer nervositeit gepaard gaat met lichamelijke klachten, voelen de mensen zich meestal slap en hebben maag- en darmklachten of hevige hartkloppingen. Ook moeilijkheden met ademhalen en aanvallen van duizeligheid zijn typerende klachten. Daarnaast komen hoofdpijn, migraineaanvallen en zweterigheid voor. Ook gebrek aan eetlust en stoornissen van de spijsvertering, pijn in armen en benen en onder in de rug, alsook slaapstoornissen zijn kenmerkend.

Veel nerveuze mensen verdragen bovendien geen opwekkende genotmiddelen zoals alcohol en koffie, of bepaalde levensmiddelen. Ook seksuele stoornissen kunnen voorkomen, met in de ergste gevallen impotentie of frigiditeit.

Psychische klachten
Kenmerkende psychische klachten zijn met name innerlijke onrust, sterke wisselingen van de stemming, depressie en angst. Nerveuze mensen zijn bovendien vaak heel gevoelig en prikkelbaar, of ze zijn bang en onzeker. Al deze klachten worden door de betreffende persoon als belastend ervaren en vaak in overdreven mate benadrukt.

Wat is de oorzaak van nervositeit?

De klachten zijn bij nerveuze mensen het gevolg van organische stoornissen die herleid kunnen worden tot een verhoogde gevoeligheid en onevenwichtigheid van het vegetatieve zenuwstelsel. Hun vegetatieve zenuwstelsel is zo gevoelig, dat de betreffende personen al bij het minste of geringste en zeker bij grotere conflicten reageren met de beschreven lichamelijke en psychische klachten.

Psychische druk
Een rijexamen kan daardoor bijvoorbeeld een onoverkomelijke hindernis worden. De psychische druk tijdens het examen wordt zo groot voor hen, dat ze hun vaardigheden ‘vergeten’ of op de verkeerde manier gebruiken.

Deze verhoogde gevoeligheid en onevenwichtigheid worden door verschillende factoren veroorzaakt. Aan de ene kant kan er sprake zijn van aanleg. Aan de andere kant kan het berusten op organische aandoeningen, bijvoorbeeld een te sterk werkende schildklier. Heel vaak worden mensen ook zenuwachtig, wanneer zich grote veranderingen in hun hormonale huishouding voordoen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of gedurende de zwangerschap, in de puberteit of in de overgangsjaren. Verder kunnen psychische ziekten zoals psychosen, voortdurende nervositeit met zich brengen. Ook mag men de mogelijkheid niet verwaarlozen dat men nervositeit kan aanleren, zoals een gespannen sfeer in huis voor het kind aanleiding kan zijn om ook zenuwachtig te worden.

Wat is er tegen nervositeit te doen?

Wanneer de nervositeit op een organische aandoening berust, dan moet deze behandeld worden. Vooropgesteld natuurlijk dat men weet om welke ziekte het gaat. Daarom kunnen mensen die voortdurend onder nervositeit lijden, beter de huisarts raadplegen.

Vaak blijkt dan dat ze lichamelijk niets mankeren en dat de nervositeit veroorzaakt wordt door psychische problemen of door een bepaalde aanleg.

Wanneer dat het geval is, moet men zijn problemen met vrienden bespreken of, wanneer dat niet helpt, met een psycholoog. Meestal is men alleen daardoor al een eind op weg geholpen.

Veel nerveuze mensen hebben baat bij autogene training of regelmatige meditatie. Als aanvulling daarop kan men zich ook regelmatig flink lichamelijk inspannen, bijvoorbeeld door lange wandelingen en sport. Ook de sauna of een verblijf in een kuuroord kunnen het vegetatieve zenuwstelsel gunstig beïnvloeden.

Dieetaanpassingen met rauwkost, fruit, volkoren produkten of produkten van zure melk, kunnen eveneens ‘wonderen’ doen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips