Puberteit

Onder puberteit verstaat men de tijd waarin bij jongens en meisjes de secundaire geslachtskenmerken tot ontwikkeling komen en de geslachtsrijpe periode begint. Meisjes krijgen hun eerste menstruatie en kunnen vanaf die tijd zwanger worden. Bij jongens wordt sperma gevormd, zodat ze kinderen kunnen verwekken. Tijdens de puberteit doet zich tevens de laatste groeispurt voor.

De puberteit begint eerder bij meisjes dan bij jongens. Ze begint bij ongeveer elf jaar en is omstreeks het zestiende jaar afgelopen. Jongens zijn bij het begin van de puberteit gemiddeld twaalf jaar oud. Bij hen is deze periode ongeveer op zeventienjarige leeftijd voltooid. De leeftijden zijn echter bij beide geslachten heel verschillend. Over het algemeen kan men stellen dat de puberteit de laatste 70 jaar steeds vroeger begint.

De hormonale veranderingen in de puberteit leiden vaak tot kenmerkende klachten. Door acne kan het gezicht ontsierd worden, vaak maken snel groeiende pubers een onbeholpen indruk en tijdens de stemwisseling weigert de stem nog wel eens de dienst. Dergelijke ‘fouten’ kunnen aanleiding zijn tot heftige psychische reacties en zelfs de gedachte aan zelfmoord. De rol van de ouders is het om op een verstandige manier met hun kinderen over deze problemen te praten.

puberteit

De lichamelijke ontwikkeling in de puberteit

In de eerste fase van de puberteit verschijnt bij meisjes beharing in de schaamstreek en beginnen de borsten tot ontwikkeling te komen. Bovendien wordt de lichaamsvorm vrouwelijk. Bij het begin van de puberteit is de gemiddelde grootte van meisjes in Midden-Europa ongeveer 1,45 meter, op het einde ongeveer 1,66 meter. Tussen het dertiende en vijftiende jaar rijpen de geslachtsorganen. Het meisje gaat voor het eerst menstrueren.

Bij jongens beginnen omstreeks het twaalfde jaar schaamhaar en een donsachtige baard te groeien. Ze krijgen de baard in de keel. Het scrotum en de penis ontwikkelen zich en de jongen krijgt zijn eerste zaadlozing. Tijdens het veertiende jaar ‘schieten’ de jongens de lucht in en groeien van gemiddeld 1,58 meter tot ongeveer 1,76 meter aan het einde van de groeifase. Het typisch mannelijke beharingspatroon komt tot ontwikkeling.

De geestelijke en sociale ontwikkeling in de puberteit

In de puberteit moeten opgroeiende jongens en meisjes in de ontwikkeling naar volwassenheid leren ontdekken hoe hun nieuwe rol eruit ziet. Ze moeten leren om zelfstandig te zijn en alleen beslissingen te nemen. Bovendien moeten ze hun seksuele ontwikkeling goed verwerken en leren om op verantwoorde wijze met hun seksuele gevoelens om te gaan. Al deze factoren hebben vaak onzekerheid en een gebrekkige of ontbrekende oriëntatie tot gevolg. Op grond daarvan hebben pubers een neiging tot extreme psychische stemmingen en gedragingen. Depressieve stemmingen of depressies doen zich voor. Het aantal zelfmoordpogingen is in deze periode hoger.

Waren de opgroeiende jongens en meisjes voor die tijd nog voornamelijk bevriend met kinderen van hetzelfde geslacht, dan komt daar nu langzaam, maar zeker verandering in. De eerste vriendschappen tussen jongens en meisjes doen zich voor en men ervaart de eerste grote liefde.

Wat is de taak van de ouders?

Voor ouders is de puberteit van hun kinderen vaak geen gemakkelijke tijd. Ze moeten zich er aan de ene kant bij neerleggen dat de jongens en meisjes zich van thuis losmaken en er steeds meer op staan hun eigen weg te gaan.

Aan de andere kant zullen de ouders er steeds opnieuw voor moeten zorgen dat het leven van hun kinderen in verstandige en verantwoorde banen wordt geleid. Er ontstaan bijvoorbeeld hevige discussies over de vraag wanneer de puber ‘s avonds thuis moet komen en of ze met hun vriend of vriendin op vakantie mogen. Sommige pubers halen domme streken uit, bijvoorbeeld winkeldiefstal, grote vechtpartijen of dronken thuis komen.

Deze problemen moeten door de ouders allemaal met begrip en liefde worden opgevangen. Ze moeten de kinderen, ook al verzetten die zich tegen hun ouderlijk huis en tegen de ouderlijke bezorgdheid of betutteling, het gevoel geven dat van hen wordt gehouden en dat ze zich geborgen kunnen voelen.

Vriendschap en seksualiteit

Tijdens de puberteit doen zich de eerste seksuele ervaringen voor. De hele seksualiteit van strelen en kussen tot geslachtsverkeer wordt geoefend. Daarom moeten de ouders op tijd, en op zijn laatst bij het begin van de puberteit, het gesprek beginnen over intimiteit, anticonceptie en geslachtsziekten. Ga het gesprek niet uit de weg als de puber er zelf over begint.

Voorbeeldfunctie

De voorbeeldfunctie van de ouders komt in de puberteit meer op de achtergrond te staan. Andere voorbeelden worden gezocht (vaak idolen uit de popmuziek of de film). Op deze idolen kunnen pubers intens verliefd raken. Rond dit verschijnsel is een hele industrie gaan ontstaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips