Borsten

Onder borsten worden de vrouwelijke borsten verstaan, die bedoeld zijn om kinderen borstvoeding te geven. Alle vrouwelijke zoogdieren hebben borsten, in een bepaalde vorm en hoeveelheid. Bij dieren worden de borsten echter vaker uiers, melkklieren of gewoon tepels genoemd. Bij de mens heten borsten echt borsten.

Anatomie

De vrouwelijke mens krijgt twee borsten. Deze ontwikkelen zich in en rondom de pubertijd. In die periode wordt de vrouw namelijk vruchtbaar en kan zwanger worden en kinderen gaan baren. Voor die kinderen is er voeding nodig en daarvoor zijn de borsten bedoeld.

De borsten bestaan uit vetweefsel, bindweefsel en melkklieren. Hoe groot de borsten van een vrouw zijn, heeft te maken met de hoeveelheid vetweefsel. Hoe meer vetweefsel, hoe groter de borst. Mannen hebben net zoals vrouwen tepels en tevens borstweefsel. Dit komt doordat de basis van het lichaamsdeel al in de buik bij een baby gevormd wordt. Dan ligt nog niet vast of een baby een man of een vrouw wordt. Vandaar dat mannen ook tepels hebben, maar deze verder geen nut hebben. Komt een vrouw in de pubertijd, dan ondergaan de borsten een aantal stadia, waarbij de borsten gevormd worden. Zo komt er meer vetweefsel in de borsten en gaat het melkklierweefsel zich ontwikkelen.

Melkproductie

De borsten bevatten melkklieren. De melkklieren in iedere borst bevatten meerdere blaasjes, waarin zich cellen bevinden die melk produceren. Eén borst telt tussen de tien en vijfentwintig melkklieren, met elk een eigen kanaal dat naar de tepel leidt. Wordt er melk geproduceerd door de cellen? Dan wordt deze opgeslagen in de klieren zelf. Alleen bij moeders wordt er melk geproduceerd. Dit gebeurt al aan het einde van de zwangerschap. De melk wordt opgeslagen en komt naar buiten bij de zogenoemde toeschietreflex. Deze reflex houdt in dat er melk uit de tepel gespoten wordt, wanneer de baby eraan zuigt. Soms treedt dezer reflex ook al op als een baby alleen al huilt of als de borsten warm worden onder bijvoorbeeld de douche.

Een orgasme kan eveneens de toeschietreflex veroorzaken, doordat er dan een hormoon vrijkomt dat tevens een rol speelt bij de moedermelkproductie. De tepel is het ‘tuitje’ om borstvoeding te geven. Er zitten veel zenuwen op deze plek, die voor borstvoeding geven erg belangrijk zijn. De zenuwuiteinden geven namelijk het signaal door dat er melk naar de tepel gestuurd moet worden.

Asymmetrie

De linker- en rechterborst kunnen asymmetrisch gevormd zijn. De een kan bijvoorbeeld groter zijn dan de ander, een andere vorm hebben of gevoeliger zijn dan de ander. Deze asymmetrie is volkomen normaal.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Rob Mevissen

    Hoe zitten gemiddeld de vrouwelijke borsten vast aan de romp; hoeveel cm hoog en breed.
    De borsten zelf kunnen breder,groter,enz zijn.
    Maar mijn vraag betreft de eerste zin.
    Op internet. Kan ik het nog niet vinden.
    Bedankt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips