Vetweefsel

Vetweefsel (adipoos weefsel) is een van de vele verschillende typen bindweefsel die in het menselijk lichaam worden gevonden. Bindweefsel vormt de dermis (lederhuid) van de huid. In tegenstelling tot de cellen van de epitheliale (bovenste) laag van de epidermis (opperhuid), die dicht bij elkaar liggen, liggen de cellen van het bindweefsel verspreid, met daartussen vele vezels.

Adipoos weefsel (vetcellen) is een metabolisch actief weefsel dat vet opslaat en het als gevolg van verschillende soorten neurale en hormonale stimuli weer vrijgeeft. Het werkt bovendien als isolatie om te helpen bij het instandhouden van de lichaamstemperatuur en het dient op sommige plaatsen als beschermlaag. Adipoos weefsel wordt ook in het beenmerg gevonden.

Vetweefsel van de borst:

Het buitenste deel van de borst bestaat grotendeels uit vetweefsel. Vetweefsel, ook wel tela adiposa genoemd, is een van de vele soorten bindweefsel die het menselijk lichaam rijk is. Het omringt de klieren en bevindt zich in de ruimten tussen de kwabben van de mammae (borsten). Vetweefsel is een metabolisch actief weefsel dat een reservevoorraad energie vormt door vetten op te slaan en weer af te staan onder invloed van zenuwprikkels en hormonen. Ook heeft het een isolerende werking, zodat de lichaamstemperatuur constant gehouden kan worden en fungeert in bepaalde gebieden als bescherming. Door vetweefsel is het uiterlijk van het lichaam minder hoekig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips