Borstvoeding

De moeder kan haar borst al tijdens de zwangerschap op de taak van de borstvoeding voorbereiden, onder andere door het dragen van een goed steunende bustehouder en het extra verzorgen van de tepels. Veel vrouwen hebben ingetrokken, zogenaamde ‘holle’ tepels. Tijdens de zwangerschap stulpen die zich in het algemeen geleidelijk uit, waarbij dit proces ondersteund kan worden door het gebruik van zogenaamde zuignapjes, die in de bustehouder, over de tepels gedragen kunnen worden.

Borstvoeding

De tepels worden hierbij voortdurend licht naar buiten gezogen. In een later stadium van de zwangerschap produceren de tepels het colostrum (biest), een dikke, gele vloeistof die echter nog geen melk is. Indien vlak onder de tepelhof op de borst gedrukt wordt, komt het colostrum door zeer kleine openingen naar buiten. Tegelijk worden de melkklieren in de borst geprikkeld om melk te produceren zodra de baby er is. Aanbevolen wordt iedere dag de borst een paar minuten te kneden en te masseren.

Na de geboorte van de baby produceert de borst ongeveer nog drie dagen lang het colostrum. Tijdens deze drie dagen krijgt het kind wel de borst, waarbij het zuigen van het kind hetzelfde effect heeft als eerst het kneden, dat wil zeggen het stimuleert de klieren tot productie van melk. Omstreeks de derde dag komt de melkafgifte op gang: de moeder merkt dat haar borsten hard en vast worden, dus gevuld zijn met melk. Iedere keer dat de baby drinkt produceert de borst als reactie hierop melk. De eerste dagen heeft de moeder meestal zoveel dat het kind de melk niet eens op kan. Indien de borst niet geheel leeggedronken wordt, bestaat er een verhoogde kans op het ontwikkelen van een borstontsteking (mastitis). Om dit te vermijden is het raadzaam om na de borstvoeding alle melkresten uit de borst te drukken of af te kolven.

Vaak wordt de borst door een overvloed van melk zo stijf en zo hard, dat de baby de tepel niet te pakken krijgt. Dan kan de moeder voor de voeding er wat melk uit drukken, totdat de borst soepeler wordt en het kind de tepel stevig in de mond kan nemen.

Wanneer de moeder haar gewone dagelijkse leven weer oppakt neemt de hoeveelheid melk af, vaak zo sterk dat er voor het kind te weinig is. Ook hier helpt leegdrukken: het volkomen leegmaken van de borst stimuleert de vorming van melk, en de beste stimulering is een hongerige baby.

Veel moeders geloven dat hun melk niet goed genoeg is voor hun kind omdat hij er zo ‘dun’ uitziet. Dat is de melk in werkelijkheid niet. Moedermelk is aanmerkelijk minder vet dan koemelk en lijkt daarom wel een beetje blauwachtig. Borstkinderen worden sneller weer hongerig dan flessenkinderen omdat moedermelk vlugger verteert dan koemelk. Wanneer moeder en kind eenmaal op elkaar zijn ingesteld en de moeder weet hoe vaak haar baby een borstvoeding nodig heeft, dan is de baby ook tevreden met langere tussenpozen. Veel borstkinderen worden na vier weken vijf keer per dag gevoed en slapen dan ’s nachts door. Door de lange onderbreking ’s nachts is de moederborst ’s morgens zeer vol. Daarom kan de moeder er ook dan weer eerst wat melk uit drukken voordat de baby zijn eerste voeding krijgt.

In de periode dat het kind de borst krijgt heeft de moeder goed gevarieerd voedsel nodig, overeenkomend met de voeding tijdens de zwangerschap. In ieder geval heeft de moeder voedsel nodig dat rijk is aan vet, eiwitten en koolhydraten. Vaak heeft zij wat meer behoefte aan rust ten opzichte van de moeder die het kind niet zelf voedt. Dikwijls dwingt de natuur haar tot die rust: veel moeders merken dat zij in de periode van de borstvoeding sneller vermoeid raken.

Daarbij moet gezegd worden dat moeders die hun kind zelf voeden, wanneer zij een goede bustehouder dragen, zo mogelijk ook ’s nachts, naar alle waarschijnlijkheid hun figuur behouden. Wanneer de zware borsten in de periode van de borstvoeding echter onvoldoende gesteund worden, dan rekken de spieren uit en begint de borst te hangen.

De verzorging moet zich in deze tijd vooral richten op de tepels. Dikwijls is de vetproductie van de huid voldoende om het ontstaan van pijnlijke kloofjes tegen te gaan. De vetproductie kan het beste gestimuleerd worden door de tepels iedere avond met een zachte borstel of doek te masseren. Voor en na de voeding moeten de tepels met een vochtig watje worden gewassen, om de huid schoon te houden. Wordt de huid toch ondanks alle voorzorgen enigszins droog dan kan hij ingewreven worden met wat lanoline. Volstrekte hygiëne voorkomt een mastitis. Ideaal is wanneer de moeder dagelijks haar bustehouder verwisselt. Ook door op te passen voor kloofjes wordt bijgedragen aan het voorkomen van een ontsteking. Voelt de moeder dat haar borst op een plaats gevoelig of hard is, dan is het raadzaam een arts te raadplegen. In een beginnend stadium is een borstontsteking nog eenvoudig te behandelen.

Voor- en nadelen van borstvoeding
Moedermelk is voor een zuigeling in principe de beste voeding. In de moedermelk zitten alle voedingsstoffen in voldoende hoeveelheid. Moedermelk heeft een ideale temperatuur en is, mits de moeder een goede hygiëne in acht neemt, vrijwel vrij van ziektekiemen. Bovendien krijgt de zuigeling via de moedermelk nog afweerstoffen binnen tegen bepaalde ziekten. Een flessenkind ontvangt deze extra bescherming niet, wel is de huidige kunstmatige voeding, in het algemeen met koemelk als basis, van voldoende kwaliteit voor wat betreft de voedingsstoffen. De kunstmatige voeding bevat in het algemeen wat meer calcium, fosfor, ijzer en vitamine D. Een belangrijk voordeel van borstvoeding is het intieme contact tussen moeder en kind.

Nadelen zijn er eigenlijk alleen voor de moeder. Zij is erg aan het kind gebonden zolang zij het de borst geeft. Zij kan het hoogstens voor een of twee uur aan iemand anders overlaten, omdat wanneer het kind honger krijgt niemand het van haar kan overnemen. Wel kan de moeder zelf de melk uit de borst drukken (afkolven) en voor een noodgeval in een fles doen, maar ook dat is geen verlichting van haar taak: krijgt het kind namelijk niet op de gewone tijd de borst, dan vult de borst zich zo stijf met melk dat dit beslist onaangenaam is en vaak de melk eruit komt. Is de moeder met de baby niet thuis op de tijd van de voeding, dan kan het moeilijk zijn om voor de voeding een rustig plekje te vinden.

Het komt voor dat de moeder de eerste dagen na de geboorte niet genoeg melk voor haar kind heeft, vooral wanneer het een extra hongerig kind is. Dan kan zij het behalve haar eigen melk ook nog kunstmatige voeding geven, maar dit is vrij omslachtig. Het heeft de nadelen van beide systemen en geen voordelen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips