Borst- of flesvoeding
Ouders kunnen hun pasgeboren kind voeden borst- of flesvoeding. Beide mogelijkheden hebben zo hun eigen voor- en nadelen, maar er zijn ook andere redenen waarom je voor het een óf het ander zou kiezen. In dit artikel hebben we alle voor- en nadelen van zowel borst- als flesvoeding op een rij gezet zodat je een weloverwogen keuze kan maken.
Borstvoeding
Je baby voeden met melk dat je lichaam van nature aanmaakt is een mooie manier om een band op te bouwen met je pasgeboren kind. Je moet je hier echter wel op voorbereiden zodat je precies weet wat je kan verwachten.
Aan borstvoeding zijn meerdere voor- en nadelen gekoppeld welke je tegenover elkaar kan afwegen.
Voordelen borstvoeding
- De eerste paar dagen scheiden je borsten biest uit. Dit is een dikke gelige melk met een zeer geconcentreerde hoeveelheid voedingsstoffen. Je baby heeft daar slechts een klein beetje van nodig. Na een paar dagen beginnen je borsten de “gewone” moedermelk te produceren.
- Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft om gezond op te groeien.
- Er zitten antistoffen in je borstvoeding welke helpen om het immuunsysteem van je kind op te bouwen zodat die beschermd is tegen bacteriën en mogelijke allergieën.
- Borstvoeding geeft huid-op-huid contact waarmee je de band tussen jou en je kind verbetert. Bovendien zorgt dit contact ook voor een rustige ademhaling bij je baby.
- Het zuigen van het kind aan de tepel stimuleert de klieren in je borsten om meer melk te produceren, waardoor je altijd voldoende melk hebt voor je kind. Ook wanneer die groeit.
- Moedermelk is altijd op de juiste temperatuur, waardoor je kind direct kan gaan drinken.
- De maag en darmen van je baby kunnen moedermelk makkelijker verwerken, waardoor zij minder last hebben van darmkrampen, braken en overmatige ontlasting/verstopping.
- Het geven van borstvoeding helpt het lichaam van de moeder om sneller te herstellen na de bevalling. De baarmoeder trekt sneller samen en het lichaam komt weer sneller op het juiste gewicht.
- Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding kan helpen om de kans op borstkanker, baarmoederhalskanker, eistokkanker en botontkalking te verkleinen. Ook kan het helpen om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen.
- Borstvoeding helpt om het kind op een gezond gewicht te krijgen, ook wanneer zij op latere leeftijd geen borstvoeding meer nodig hebben.
- Het is gratis, waardoor je flink wat kosten kan besparen.
Nadelen borstvoeding
- Pijnlijke en kapotte tepels
- Sommige moeders maken te weinig borstvoeding of helemaal geen borstvoeding aan. Zij kunnen daardoor geen borstvoeding aan hun kind geven.
- Het is in het begin erg wennen en oefenen om het kind goed aan de tepel te laten zuigen. Dit kan een aantal dagen duren voordat jij en het kind de juiste techniek onder de knie hebben.
- Wanneer de borsten te veel melk produceren, kunnen zij pijnlijk en strak aanvoelen. Dit is een erg oncomfortabel gevoel voor veel moeders.
- Als je zelf te weinig voedingsstoffen in je lichaam hebt, kan je niet voldoende van deze stoffen aan je baby doorgeven waardoor zij mogelijk voedingsstoffen tekort komen.
- Als een gevolg van kapotte tepels, kan er een spruw infectie ontstaan op de tepel en in de mond van je baby. Hoewel het vanzelf over gaat, kan dit een vervelende ervaring zijn voor moeder en kind.
- Wanneer je niet tijdig borstvoeding geeft, kan je melkkanaal verstopt raken wat kan leiden tot mastitis. Je borsten worden hier erg gevoelig en pijnlijk van.
- Als je last hebt van mastitis en dit niet op tijd behandeld wordt, kunnen er ook abcessen ontstaan.
- Baby’s met een korte tongriem kunnen problemen hebben met het zuigen van melk uit de tepel. In dit geval hebben zij vaak meer baat bij flesvoeding.
- Borstvoeding kan veel druk op de moeder uitoefenen om te presteren. Als een gevolg hiervan kan zij het gevoel hebben geen lichamelijke autonomie meer te hebben. Wanneer het voeden met de borst dan niet lukt, kan zij ook het gevoel gefaald te hebben.
- Je mag nog niet alles blijven eten en drinken omdat dit mogelijk gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van je kind.
Flesvoeding
Een alternatief op borstvoeding is flesvoeding. Hierbij komt het kind ook aan voldoende voeding om te groeien. Wanneer ze kunnen kiezen uit borst- en flesvoeding, kiezen sommige ouders voor flesvoeding. Zij vinden dit een fijnere manier. Toch zitten hier ook voor- en nadelen aan verbonden.
Voordelen flesvoeding
- Flesvoeding is van hoge kwaliteit en bevat alle voedingsstoffen die een kind nodig heeft om te groeien.
- Wanneer je je buitenshuis bevindt, wordt er minder raar van opgekeken wanneer je je kind een fles geeft in plaats van de borst.
- Je kan precies uitrekenen hoeveel je kind mag drinken.
- Je mag zelf alles eten en drinken, omdat je kind niet meer afhankelijk is van jouw voeding als bron van voedingsstoffen.
- De tepels en het melkkanaal raken niet meer verstopt want je lichaam maakt geen extra moedermelk meer aan.
- Zowel de moeder als andere ouder van het kind kunnen de baby voeden, in plaats van alleen de moeder.
- Wanneer je medicatie slikt, hoef je je geen zorgen te maken over de effecten hiervan op het kind.
Nadelen flesvoeding
- Wanneer je flesvoeding klaar maakt moet je precies de juiste temperatuur weten.
- De fles moet regelmatig schoongemaakt worden om bacteriegroei te voorkomen.
- Flesvoeding biedt niet dezelfde bescherming tegen infecties en allergieën als borstvoeding. Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s zonder borstvoeding een grotere kans hebben op infecties, longontsteking en diarree.
- Flesvoeding, flesjes en spenen kunnen erg duur uitpakken.
- Formulevoeding kan irriteren in de darmen, waardoor je baby sneller last kan krijgen van darmkrampen, braken of verstopping.
- Wanneer je onderweg bent, moet je er rekening mee houden om voldoende poeder mee te nemen om je kind te voeden.
Waar moet je op letten?
Of je nu kiest voor borstvoeding of flesvoeding, het is belangrijk dat je weet wat de effectiefste manier is om je kind te laten drinken. Je kan daar speciale technieken voor opzoeken of een cursus volgen.
Ook is borst- of flesvoeding een persoonlijke voorkeur. Er is geen betere optie van de twee, dat is helemaal afhankelijk van je eigen instelling en wensen. Het belangrijkste is dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.