60 jaar en ouder? Op deze voedingsstoffen moet je extra letten!

Wanneer je ouder wordt gaat je lichaam het helaas wat minder goed doen. Spieren en botten gaan slijten en sommige voedingsstoffen heb je meer nodig, of neemt je lijf minder goed op. Bij deze voedingsstoffen heb jij extra baat naarmate je ouder wordt.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van de spieren. Hoewel ouderen niet echt meer aan sport doen, kunnen ze snel door gebrek aan magnesium vervelende krampen krijgen. Bovendien draagt magnesium bij aan het behoud van een goed geheugen. Magnesium zit in praktisch alles. Van water tot volkoren granen, noten, melk, vlees en verschillende soorten groenten. Ook kun je het slikken als supplement.

Vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van de botten en voorkomt osteoporose, een vervelende aandoening waar veel mensen op latere leeftijd last van krijgen. Bij vrouwen boven de 50 wordt eigenlijk sowieso aangeraden om vitamine D extra bij te slikken, omdat het na de overgang moeilijker wordt om deze voedingsstof zelf op te nemen. Vitamine D krijg je binnen door voldoende in het zonlicht te zijn. Verder kun je het als supplement slikken als capsule of in druppelvorm.

Vitamine B12

Naarmate je ouder wordt, heb je meer moeite met het opnemen van vitamine B12. Je wordt hier moe, somber en trillerig van. B12 kun je slikken als supplement, maar het kan daarnaast geen kwaad om even extra te letten op je voeding. B12 zit in dierlijke producten zoals vlees en zuivel en is voor de veganisten vaak extra toegevoegd aan vleesvervangers.

Calcium

Calcium speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van de botten. Wederom zorgt voldoende calcium ervoor dat osteoporose op latere leeftijd zo lang mogelijk uitgesteld kan worden. We weten natuurlijk allemaal dat calcium in zuivel zit, dus het kan geen kwaad om je zuivel-intake omhoog te gooien. Daarnaast leveren ook peulvruchten, verschillende groenten en noten calcium. Handig voor veganisten die liever geen dierlijke producten willen eten. Calcium als supplement vind je vooral in de vorm van capsules.

Zink

Ook zink heb je op latere leeftijd wat meer nodig. Zink speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling en het op peil houden van de gezondheid van de hersenen en de werking van het immuunsysteem. Allemaal dingen waar je op latere leeftijd extra baat bij hebt. Zink zit vooral in eiwitrijke producten zoals vlees, vis, zuivel, peulvruchten en noten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een extra zink-supplement bij te slikken. Kortom: naarmate je ouder wordt is er een aantal voedingsstoffen waar je extra op moet letten. Zorg ervoor dat je jouw inname van magnesium, vitamine D, vitamine B12, calcium en zink op peil houdt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips