Microdosing: Een nieuwe trend met potentiële voordelen?

Microdosing, het innemen van kleine hoeveelheden psychedelische middelen, is de laatste jaren steeds populairder geworden. Vooral microdosing van truffels wint aan terrein. Maar wat houdt het precies in, en wat zijn de mogelijke voordelen en risico’s? In dit artikel bespreken we de wetenschappelijke kennis over microdosing, de praktijkervaringen en de ethische aspecten.

Wat is microdosing?

Bij microdosing worden lage doses van een psychedelische stof, zoals psilocybine (de werkzame stof in truffels), ingenomen. Dit in tegenstelling tot “normale” dosering, die hallucinogene effecten kan veroorzaken. Bij microdosing ervaar je geen trip, maar subtiele mentale en emotionele effecten.

Mogelijke voordelen van microdosing van truffels

Gebaseerd op gebruikerservaringen en anekdotische bewijzen, worden microdosing truffels de volgende voordelen toegeschreven:

 • Verhoogde productiviteit en focus: Microdosing zou leiden tot meer concentratie, mentale helderheid en creativiteit.
 • Verbeterde stemming: Gebruikers rapporteren een vermindering van stress, angst en depressieve gevoelens.
 • Meer zelfbewustzijn: Microdosing kan leiden tot meer inzicht in eigen emoties en patronen.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is nog steeds weinig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van microdosing. De meeste studies zijn klein en methodologisch beperkt. Echter, er zijn enkele studies die suggereren dat microdosing voordelen kan hebben voor:

 • Angststoornissen: Een kleine studie toonde aan dat microdosing psilocybine angstsymptomen bij mensen met een angststoornis verminderde.
 • Depressie: In een pilotstudie ervoeren patiënten met depressie een significante verbetering van hun stemming na microdosing psilocybine.
 • Clusterhoofdpijn: Een open-labelstudie toonde aan dat microdosing psilocybine de frequentie en ernst van clusterhoofdpijnaanvallen verminderde.

Risico’s en contra-indicaties

Microdosing is over het algemeen veilig, maar er zijn enkele risico’s en contra-indicaties:

 • Psychose: Mensen met een psychose in de familiegeschiedenis of een verhoogd risico op psychose, dienen microdosing te vermijden.
 • Interacties met medicijnen: Microdosing kan interacties hebben met bepaalde medicijnen. Raadpleeg altijd uw arts voordat u met microdosing begint.
 • Onbekende lange termijn effecten: Er is nog steeds weinig bekend over de lange termijn effecten van microdosing.

Ethische aspecten

Er zijn ethische vragen rondom microdosing, zoals:

 • Is microdosing legaal? De legaliteit van microdosing verschilt per land. In Nederland is het bezit en gebruik van verse truffels legaal.
 • Is microdosing verantwoord? Er is nog steeds veel onduidelijkheid over de veiligheid en effectiviteit van microdosing.
 • Is microdosing een vorm van zelfmedicatie? Het is belangrijk om microdosing niet te gebruiken als vervanging van professionele hulp bij mentale problemen.

Conclusie

Microdosing is een intrigerend fenomeen met potentiële voordelen voor de mentale gezondheid. Echter, er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om de veiligheid en effectiviteit te bevestigen. Wees je bewust van de risico’s en contra-indicaties, en raadpleeg je arts voordat je met microdosing begint.

Belangrijk: Dit artikel is geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voordat je met microdosing begint.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips