Impotentie

Het niet in staat zijn tot erectie van de penis, waardoor geslachtsgemeenschap niet mogelijk is. Impotentie kan een lichamelijke oorzaak hebben, zoals alcoholisme, diabetes, misvormingen van de penis of het gebruik van bepaalde medicamenten. Meestal heeft deze klacht echter een psychische oorzaak.

Bij jonge mannen kan de potentie tijdelijk teruglopen door o.a. stress, vermoeidheid en eenzijdige voeding. Een verandering in de hormoonhuishouding en het te graag willen presteren in bed leiden vooral bij oudere mannen tot impotentie. Van impotentie is pas sprake, wanneer één op de vier keer geen erectie opgewekt kan worden.

Het is zeker een nacht die u niet licht zult vergeten. Maar om de verkeerde reden. Het was een drukke week. U hebt keihard gewerkt aan dat voorstel en u was geen enkele dag voor middernacht thuis. Vanavond zou u het goedmaken bij uw vrouw. U kocht rozen. Zij trok een flesje van uw favoriete wijn open. Na het
eten, toen u de telefoon van de haak legde, kwam ze achter u staan en kuste u in uw hals, waardoor u helemaal opgewonden raakte. Alles leek volgens plan te verlopen. Alles, behalve dan dat ene deel
van uw lichaam. Een essentieel deel. U vroeg zich af wat er in ’s hemelsnaam aan de hand was? Zal het de volgende keer weer gebeuren? Is er iets tegen te doen?

Jazeker. Ten eerste moet u weten dat u niet de enige man bent die dit is overkomen. Als ze eerlijk zijn, zullen alle mannen moeten toegeven dat ze ooit wel eens last hebben gehad van impotentie. Het kan weliswaar een vreselijke ervaring zijn. Een man kan het hele beeld van zijn mannelijkheid ondermijnd zien worden.

De term impotentie wordt gebruikt wanneer een man niet in staat is te penetreren en de erectie aan te houden tot hij ejaculeert.

Tot de vroege jaren 1970 meenden specialisten dat de meeste erectieproblemen wezen op onderliggende psychische problemen. Vandaag erkent de medische wereld dat bijna de helft van alle impotente mannen een lichamelijk of structureel probleem heeft dat ten minste voor een deel verantwoordelijk is voor de situatie.

Impotentie oorzaken

• Emotionele en psychische problemen zoals schulden angstgevoelens (vooral faalangst, waarbij de angst geen erectie te kunnen krijgen tot ‘selffulfilling profecy’ wordt).

• Aandoeningen die de hersenen aantasten en het libido doen afnemen, zoals depressie en schizofrenie; gebruik van geneesmiddelen die het centrale zenuwstelsel beïnvloeden, zoals kalmeermiddelen, antidepressiva, bloeddrukverlagende middelen, antipsychotica en alcohol; en chronische ziekten zoals hart-, long, nier of leveraandoeningen en sommige soorten kanker.

• Hormonale stoornissen die het libido verlagen, zoals lage testosteronbloedspiegel, verhoogd prolactinege-halte (door een hypofysetumor) en te sterke ofte zwakke schildklierwerking (hyper- ofhypothyreoïdie).

• Hersenaandoeningen (die niet het libido beïnvloeden maar neurologische effecten hebben, die het seksuele functioneren beïnvloeden), zoals een herseninfarct of tumor.

• Ruggemergaandoeningen, zoals multiple sclerose of ruggemergletsel.

• Beschadiging van de perifere zenuwen als gevolg van diabetes of een operatie wegens vergrote prostaat of prostaatkanker.

• Andere medicijnen die soms het seksueel functioneren ongunstig beïnvloeden, zoals anticholinergica, antihistaminen, bètablokkers (en andere bloeddrukverlagende middelen) en langdurig gebruik van nicotine.

• Perifere vaataandoening, waarbij de bloedtoevoer naar de benen en de penis gestoord is.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips