Erectieproblemen

Het krijgen van een stijve penis wordt ook wel een erectie genoemd. Één op de tien mannen ervaart regelmatig problemen bij het krijgen van een erectie. Als dit een keer voor komt hoeft dit geen probleem te zijn, maar als dit vaker gebeurt wordt dit vaak als heel vervelend ervaren.

Erectiestoornis

Oorzaken

Erectie stoornissen kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Hoe ouder iemand wordt, hoe vaker erectie problemen optreden. Maar niet alleen oudere mannen hebben hier last van. Ook bij jongere mannen komen erectie problemen voor. Als iemand eenmaal een vervelende ervaring heeft gehad doordat de erectie uit bleef of niet lang genoeg aanhield, kan iemand bang zijn dat dit nog een keer gebeurd. Door de angst dat het niet gaat lukken is het juist nog moeilijker om een erectie te krijgen. Zo beland iemand in een vervelende vicieuze cirkel. Psychologische factoren spelen een belangrijke rol bij het krijgen van een erectie. Maar dit is niet de enige oorzaak van erectie problemen.

 

Oorzaken erectieproblemen

  • Ouder worden: als iemand ouder wordt is het steeds moeilijker om een erectie te krijgen.
  • Bijwerking van medicatie: sommige medicijnen hebben als bijwerking erectie problemen. Denk hierbij aan medicatie tegen een hoge bloeddruk, maar ook aan antipsychotica. Als u hier last van heeft kunt u met uw arts bespreken of er andere medicijnen mogelijk zijn. Stop de medicijnen niet zomaar.
  • Lichamelijke oorzaken: suikerziekte, hart en vaatziekte of pijn kunnen ervoor zorgen dat een erectie uitblijft.
  • Leefstijl: roken, overgewicht, overmatig alcohol gebruik en onvoldoende lichaamsbeweging kunnen erectieproblemen veroorzaken.
  • Verschil in verlangen: als de ene partner vaker zin heeft dan de ander kunnen er problemen ontstaan. Bespreek dit met uw partner.
  • Stress, angst, onzekerheid en relatieproblematiek.

 

Vaak spelen er verschillende factoren tegelijkertijd een rol. Zorg voor een gezonde leefstijl. Denk hierbij aan stoppen met roken, voldoende beweging, gezonde voeding en drink maximaal 2 glazen alcohol per dag. Hiermee kunt u de erectie verbeteren.

Bespreek het met uw partner

Het is belangrijk om met uw partner over uw probleem te spreken. Het is niet alleen uw probleem. Uw partner kan ook het idee krijgen dat zij minder aantrekkelijk is of dat zij iets fout heeft gedaan. Maak dit bespreekbaar. Bespreek ook wat u fijn vindt en wat u liever niet wil. Heb begrip voor elkaar. Zo voorkomt u dat u relatieproblemen krijgt door de erectie stoornis.

Bezoek aan de huisarts

Veel mensen schamen zich en durven niet over hun erectie problemen te praten. Huisartsen zijn het gewend om hierover te praten en vinden dit de normaalste zaak van de wereld. Zij zien veel patiënten met erectiestoornissen in hun praktijk. Uw huisarts kan u adviezen geven en eventueel pillen voorschrijven die de erectie bevorderen.

 

De huisarts zal u ook verschillende vragen stellen om de oorzaak van de erectie te achterhalen. Een aantal voorbeeld vragen zijn:

  • Heeft u wel een ochtenderectie?
  • Wanneer heeft u zin in seks?
  • Lukt het om te masturberen?
  • Op wat voor momenten lukt het niet om een erectie te krijgen?

 

De huisarts zal een individueel plan voor u opstellen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips