Vermagering

Het volgen van een vermageringsdieet of inspannende arbeid zonder wat extra’s te eten is een voor de hand liggende oorzaak van vermagering. Niet abnormaal is het ook als men wat afvalt tijdens het doormaken van een infectieziekte. Enerzijds is het gewichtsverlies het gevolg van een tijdelijk verminderde eetlust en anderzijds van een verhoogde stofwisseling, optredend bij de afweer tegen de ziektekiemen.

Een verhoogde stofwisseling kan ook worden veroorzaakt door een te snel werkende schildklier. Gewichtsverlies ondanks een vermeerderde eetlust, trillingen in de vingers, het snel warm hebben en gevoelens van gejaagdheid kunnen op zo’n stoornis van de schildklier wijzen.

Ook alle andere vormen van gewichtsverlies zijn abnormaal. Het is daarom belangrijk om bij vermagering die niet duidelijk te verklaren is altijd de huisarts te raadplegen. Zo kan er een stoornis in de spijsvertering aan het probleem ten grondslag liggen. Ondanks normaal te eten, komen daardoor onvoldoende bouwstoffen in het lichaam terecht. Vaak is diarree een teken dat er wat aan de spijsvertering schort.

Als de bijnieren onvoldoende functioneren, kan ook daardoor het gewicht afnemen. Klachten over een snelle vermoeidheid en het bruiner worden van de huid zonder dat de zon of iets dergelijks daaraan te pas is gekomen, kunnen erop duiden dat de oorzaak in de bijnieren moet worden gezocht. Verminderde eetlust en gewichtsverlies, samen met nachtelijk transpireren en het zich niet zo lekker voelen, gaat nogal eens vooraf aan een acute fase van chronische reuma.

Ook bij de meeste vormen van kanker zal het lichaamsgewicht doorgaans verminderen. Vaak is daarbij de eetlust eveneens wat afgenomen. Andere verschijnselen van kanker hangen helemaal af van de plaats waar het gezwel zit. In het algemeen kan vermoeidheid er een niet zeldzaam voorkomende klacht bij zijn.

Bij meisjes en jonge vrouwen blijkt gewichtsverlies soms een psychische oorzaak te hebben. Bij deze aandoening, die bekend staat als anorexia nervosa, blijkt een al dan niet bewuste angst om dik te worden de grondslag te vormen. Door weinig en vaak sterk eenzijdig (bijvoorbeeld alleen fruit en groenten) te eten, trachten deze vrouwen op gewicht te blijven. Vaak blijft het hier niet bij. De angst kan namelijk zo ver gaan, dat — zelfs als men al ver onder het ideale gewicht zit — na de maaltijd de vinger in de keel gaat om braken op te wekken of dat een toevlucht tot het gebruik van veel laxeermiddelen wordt genomen.

Anorexia nervosa is zeker geen weinig voorkomende aandoening. In een aantal gevallen kan de huisarts, die bij het vermoeden op anorexia nervosa altijd in kennis moet worden
gesteld, hulp bieden. In ernstiger gevallen zal ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Want het gewichtsverlies kan zulke dramatische vormen aannemen, dat lichamelijke uitputtingsverschijnselen, inclusief het uitblijven van de menstruatie, er het gevolg van kunnen zijn. Ook tot een behandeling door een psychiater of psycholoog zal in sommige gevallen moeten worden overgegaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips