Haarvaten

De capillairen (vas capillare) zijn de kleinste bloedvaten (vasa sanguinea) van het lichaam. Deze volgen na de arteriolen en gaan over in de kleine aders (venula). Zo zijn zij de verbindingsschakel tussen slagaders (arteriae) en aders (venae).

Haarvaten

In vergelijking met slagaders en aders ontbreekt bij de capillairen zowel de middelste als de buitenste wandlaag. Ze bestaan dus alleen uit een binnenlaag, die uit bindweefsel en endotheelcellen opgebouwd is.

Aangezien de diameter van de capillairen zeer klein is, kan het bloed hierin slechts langzaam circuleren. Dit feit en de dunne wandlaag zijn gunstig voor de taak die de capillairen hebben, namelijk het uitwisselen van stoffen en water met hun omgeving.

Doorsnede Haarvaten:

Zo worden de in het bloed aanwezige zuurstof en de voedingsstoffen ten gevolge van de bloeddruk uit de capillairen geperst en aan de intercellulaire ruimte afgegeven. Koolstofdioxide en stofwisselingsproducten worden daarvoor in de plaats weer opgenomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips