Obstipatie

Obstipatie (constipatie, verstopping) is geen lachertje. Soms kan het erg pijnlijk zijn. Toch is vaak gemakkelijk te achterhalen waarom uw darmen zo sloom zijn. Mogelijk bevat uw voeding te weinig vezels of drinkt u niet genoeg, maar ook stress, medicijnen, gebrek aan beweging en slechte ontlastingsgewoonten kunnen de oorzaak zijn. Hieronder komen al deze factoren aan bod, en vindt u handige tips om er iets aan te doen. wellicht dat een klysma uitkomst voor u biedt.

Hebt u wel echt last van obstipatie? U denkt dat u problemen hebt met de stoelgang, maar is dat wel echt zo? Misschien denkt u dat een dagelijkse ontlasting vereist is voor een goede gezondheid, maar dat is absoluut niet waar. Veel mensen lijden aan vermeende obstipatie – ze geloven dat ze last hebben van verstopping, terwijl dat niet zo is. De ontlastingsbehoefte verschilt namelijk sterk van persoon tot persoon. Voor de een is het normaal dat hij driemaal per dag naar het toilet moet, terwijl voor de andere driemaal per week al volstaat.

Krijgt u wel voldoende vocht binnen? Het eerste dat u moet doen bij obstipatie, is nagaan wat u eet. De beste wapens om verstopping te bestrijden zijn vezels en vocht. Door ervoor te zorgen dat u beide in ruime hoeveelheden binnenkrijgt, houdt u de ontlasting zacht en passeert hij gemakkelijker door de dikke darm.

Hoeveel vocht en hoeveel vezels hebt u nodig? Om te beginnen het vocht. Elke volwassene zou minstens zes, en liefst acht glazen per dag moeten drinken. Hoewel in principe elk vocht goed is, is water nog altijd het beste. Eet veel meer vezels. Voor volwassenen is een dagelijkse consumptie van 20 tot 35 gram voedingsvezels nodig, met een minimum van 30 gram voor mensen met verstopping.

Waar haalt u deze vezels vandaan?

Uit de complexe koolhydraten die in volle granen, fruit en groenten zitten. Het is niet moeilijk om aan 30 gram per dag te komen als u uw voeding zorgvuldig uitkiest. Zo’n 130 gram erwten, bijvoorbeeld, zijn al goed voor 6 gram; een kleine appel verschaft u al 3 gram en een kom ontbijtgranen levert niet minder dan 13 gram op. De zwaargewichten onder de vezel leveranciers zijn gekookte droge bonen, pruimen, vijgen, rozijnen, popcorn, havervlokken, peren en noten. Voer uw vezelverbruik echter langzaam op om aanvallen van winderigheid te vermijden.

Sporten is gezond. U weet dat sporten goed is voor het hart, maar wist u dat het ook goed is voor uw darmen? Over het algemeen merkt men dat regelmatig sporten verstopping tegengaat, doordat het voedsel sneller door de ingewanden beweegt.

Omzeil de olieplas

Schrap alle oliën in vloeibare vorm, zoals planten-, olijf- en sojaolie, uit uw voeding en uw chronische verstoppingsproblemen kunnen een stuk minder worden.

Het is niet de olie op zich die obstipatie veroorzaakt, maar wel het feit dat u hem in zijn vloeibare vorm gebruikt. Het probleem met deze oliën is namelijk dat ze in de maag een film vormen die de vertering van koolhydraten en eiwitten in maag en dunne darm bemoeilijkt. De volledige vertering kan tot 20 uur worden vertraagd, wat leidt tot rotting, gasvorming en vorming van toxines die zich ophopen in de dikke darm. Olie in zijn natuurlijke vorm, opgesloten in hele noten, avocado’s en granen, komt daarentegen langzaam
vrij in het lichaam, zodat er geen olieplas ontstaat die de vertering hindert en verstopping veroorzaakt. Dergelijke oliën vormen, in tegenstelling tot de vloeibare soorten, een volwaardig en voedzaam onderdeel van de voeding.

Obstipatie bij kinderen

Net als volwassenen hebben alle kinderen hun eigen ontlastingspatroon. De een moet een paar keer per dag, terwijl de ander slechts één keer in de paar dagen hoeft. Elk patroon is normaal, tenzij de ontlasting zo hard of zo dun is dat het problemen geeft. Gelukkig is obstipatie bij kinderen meestal van tijdelijke aard. Slechts zelden is een onderliggende ziekte de oorzaak, meestal ligt aan de obstipatie een verandering in het voedingspatroon ten grondslag. Een dagje weinig drinken kan bij een kind al voor hardere ontlasting zorgen.

Bij baby’s kan obstipatie voorkomen als ze de overstap maken van moedermelk (of poedermelk) naar koemelk. In de zindelijkheidsfase kan een peuter de ontlasting, in zijn drive het toch vooral iedereen naar de zin te maken, zo lang op proberen te houden dat dit leidt tot een tijdelijke verstopping. Ook aan deze obstipatie hoeft geen medicijn te pas te komen. Zit de peuter iets minder achter de vodden om zindelijk te worden en geef hem of haar vezelrijk voeding (vers fruit, groente) en zorg ervoor dat hij/zij voldoende drinkt. De obstipatie zal dan vanzelf op natuurlijke manier overgaan. Houd het wel in de gaten, want duurt de verstopping langer dan een week, dan is een bezoek aan de huisarts nodig.

De huisarts zal u vragen naar het voedingspatroon van het kind en het kind lichamelijk onderzoeken. Bovendien zal hij vragen of het kind recentelijk hoge koorts heeft gehad, want dat kan geleid hebben tot uitdroging en verminderde eetlust, waardoor obstipatie kan ontstaan.

Vindt de arts geen aanwijzingen voor iets ernstigs, dan zal hij of zij waarschijnlijk een laxeermiddel voorschrijven en u richtlijnen geven betreffende een gezonde voeding voor het kind.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips