Senna

Al een paar dagen geen ontlasting gehad? Geen nood. Het extract van de bladeren van de sennaplant klaart de klus in een mum van tijd. Dit is immers het meest krachtige laxerende kruid dat er bestaat. Dat senna een probaat middel tegen verstoppingen is, werd in 1866 door de Arabische artsen Serapon en Mesue ontdekt. De bladeren zijn bijzonder rijk aan anthraquinone glycosiden die de peristaltische bewegingen van de darmen stimuleren. De werking van senna kan zo sterk zijn, dat dit gepaard gaat met misselijkheid en heftige buikkrampen.

Er worden dan ook kleine hoeveelheden van dit kruid aanbevolen om de stoelgang weer op gang te krijgen. Capsules en tabletten bevatten zo’n veilige dosering.

Mensen die regelmatig last hebben van verstoppingen grijpen al snel naar een laxeermiddel met bijvoorbeeld het extract van sennabladeren. Aangeraden wordt om eerst de klacht te bestrijden door meer te drinken, meer vezelrijk voedsel te nemen en meer te bewegen. Als de stoelgang na verloop van tijd nog niet op gang komt, kan een laxeermiddel worden gebruikt. Echter niet langer dan maximaal twee weken. Anders ontstaat het risico van een luie darm. De darmen zijn dan niet meer in staat om zonder chemische stimulatie de ontlasting voort te stuwen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips