Zonneallergie

Het is natuurlijk heerlijk om het zonnetje op je huid te voelen. Je wordt er vrolijker van en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Helaas ben je minder vrolijk als je na een aantal dagen last krijgt van jeukende rode bobbeltjes op je huid. De kans is groot dat je dan last hebt van zonneallergie.

Wat is zonneallergie?

Bij een zonneallergie reageert je huid overgevoelig op zonlicht. Deze kwaal komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Je kunt zomaar ineens allergisch zijn voor zonlicht, terwijl je het eerder goed kon verdragen. Een zonnebrandmiddel helpt hier niet tegen. Vaak werkt dit juist averechts en krijg je nog meer bobbeltjes en jeuk.

Wat zijn de symptomen van een zonneallergie?

Meestal ontstaan de symptomen van een zonneallergie binnen éen tot vijf dagen nadat je huid is blootgesteld aan zonlicht:

  • Blaasjes of bultjes
  • Rode huid
  • Jeuk
  • Witte schilfering
  • Droge huid

Op welke plekken van de huid kan zonneallergie ontstaan?

De meeste mensen krijgen alleen huiduitslag op de plekken die in aanraking zijn geweest met de zon. Je kunt dus uitslag krijgen in bijvoorbeeld je nek, gezicht, de onderarmen, handruggen, onderbenen en ellebogen. Soms kan de uitslag zich echter ook verspreiden naar andere plekken.

Welke soorten van zonneallergie bestaan er?

Er bestaan drie soorten zonneallergie. Dit zijn:

  • Polyforme lichteruptie (PMLE)
  • Fotocontactallergie
  • Solitaire urticaria

Polyforme lichteruptie (PMLE)

Polyforme lichteruptie (PMLE) komt het meest voor. Deze vorm van zonneallergie wordt ook wel chronische polymorfe licht dermatose (CPLD) genoemd. PMLE komt pas tot uiting op een volwassen leeftijd.

Oorzaak polyforme lichteruptie

Bij polyforme lichteruptie is uv-straling de directe veroorzaker van de allergie. De uv-straling kan van de zon of de zonnebank komen. Normaal zorgt het uv-licht ervoor dat je huid bruin wordt en/of verbrandt. Bij zonneallergie reageert je huid echter overgevoelig op de uv-straling.

Als je deze vorm van allergie hebt, is het verstandig om wel de zon in te gaan. Bouw dit rustig op vanaf het moment dat de zon weer wat vaker schijnt, dus vanaf de lente. Zo laat je je huid langzaam weer wennen aan de zon en heb je waarschijnlijk veel minder last van huiduitslag.

Fotocontactallergie

Het kan ook zijn dat je in plaats van zonneallergie, een fotocontactallergie hebt. Hierbij wordt de allergische reactie door iets anders veroorzaakt. De allergie bestaat al wel, maar uit zich pas als het zonlicht je huid bereikt. Het zonlicht is dan een soort startmotor.

Oorzaken fotocontactallergie

Voorbeelden van stoffen die een fotocontactallergie veroorzaken zijn:

  • Medicijnen: antibiotica, antijeukmiddelen, plaspillen en pijnstillers.
  • Blootstelling aan chemische stoffen: cosmetica, zonnebrandcrème of bestrijdingsmiddelen.
  • Contact met plantensoorten: berenklauw, peterselie, dille, selderij en sint-janskruid.

Een bekend voorbeeld is het smeren van verkeerde zonnebrandcrème. De crème kan een bestanddeel bevatten waar je allergisch voor bent en waar je dus huiduitslag van krijgt.

Solitaire urticaria

Solitaire urticaria is een zeer zeldzame zonneallergie. Deze aandoening is een vorm van netelroos die gepaard gaat met grote, ontsierende en jeukende (gal)bulten. De bultjes ontstaan op plekken waar de huid aan het zonlicht is blootgesteld, maar kunnen zich verder verspreiden over het lichaam. Mensen met solitaire urticaria moeten de zon sowieso vermijden op de uren dat deze het felst schijnt.

Wanneer naar de huisarts met zonneallergie?

Bij de meeste mensen is zonneallergie is niet zo ernstig. Meestal went het lichaam weer vanzelf aan het zonlicht en verdwijnt de huiduitslag. Als de klachten blijven aanhouden of bij een extreme allergische reactie, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Het kan zijn dat de arts je een hormoonzalf voorschrijft. Soms krijg je ook zalf die de jeuk tegengaat en de droge huid wat vetter maakt.

Als de arts vermoedt dat je een zonneallergie hebt, zal hij je doorverwijzen naar de dermatoloog. Deze onderzoekt dan welk vorm van zonneallergie je hebt en een passende behandeling toepassen.

Hoe kan de dermatoloog vaststellen of je zonneallergie hebt?

Aan de huiduitslag kan de dermatoloog zien of je zonneallergie of een andere huidaandoening hebt. Als de arts dit niet direct kan vaststellen, is er verder onderzoek nodig, zoals:

  • Een lichttest: bij deze test wordt onderzocht of je huiduitslag door zonlicht wordt veroorzaakt.
  • Allergietest: bij een allergietest worden er diverse stoffen op je huid aangebracht. Er wordt dan gekeken of je klachten door een van de stoffen wordt veroorzaakt.
  • Biopt van de huid: als de arts vermoedt dat er sprake is van een andere huidaandoening, zal deze een klein stukje van je huid verwijderen voor onderzoek.

Hoe kan de arts zonneallergie behandelen?

In geval van polyforme lichteruptie (PMLE), de meest voorkomende vorm van zonneallergie, helpt het om de huid te laten wennen aan de zon. Deze vorm van lichtgewenning heet desensibilisatietherapie. De therapie kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Door middel van natuurlijk zonlicht: bij een lichte vorm van PMLE helpt het vaak al om in het voorjaar de huid aan het zonlicht te laten wennen. Smeer tijdens de eerste weken een goed beschermende zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor van minimaal 30 spf.
  • Met behulp van lichttherapie: bij lichttherapie volg je ieder voorjaar of de maanden voorafgaand aan een zonvakantie tien tot twaalf weken lang en twee tot drie keer per week een lichtbehandeling. Het doel van deze vorm van lichttherapie is de huid sterker maken tegen uv-straling. Lichttherapie kan in het ziekenhuis worden uitgevoerd, maar ook thuis. Er zijn bedrijven die uv-cabines verhuren.

Wat kun je zelf doen om zonneallergie te voorkomen?

Om zonneallergie te voorkomen, kun je een aantal dingen doen, zoals:

  • Uit de zon blijven: blijf vooral uit de zon als deze op zijn sterkst schijnt. Dat is tussen 11.00 en 15.00 uur.
  • Draag beschermende kleding: draag luchtige, bedekte kleding, zoals lange broeken, rokken, jurken en shirts met lange mouwen. Let er wel op dat de kleding niet té dun is, want hoe dunner de kleding, hoe meer zonnestralen erdoor heen kunnen.
  • Draag een zonnehoed of pet: hiermee bescherm je je hoofdhuid en je gezicht.
  • Draag een zonnebril die aan de zijkant gesloten is: deze biedt de beste oogbescherming.
  • Vermijd zeer zonnige locaties: tijdens een verblijf in een zonnig land of een wintersportvakantie komt je huid plotseling in aanraking met heel veel zonlicht. Zand en sneeuw weerkaatsen veel zonlicht. Dit kan leiden tot een zonneallergie.
  • Let goed op in de wind: wind werkt verkoelend, waardoor je minder snel merkt dat je huid in aanraking komt met de zon.
  • Zorg voor goede bescherming als je ligt of zit: de zon heeft dan meer effect dan wanneer je beweegt.
  • Blijf niet te lang in de zee of het zwembad: een natte huid is veel gevoeliger voor uv-straling. Bedek je huid ook direct als je uit het water komt.
  • Bescherm je huid ook onder de parasol: zorg ook voor een goede huidbescherming onder de parasol. Ook dan bereikt het zonlicht de huid.
  • Gebruik een goede zonnebrandcrème: smeer jezelf in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Doe dit vooral als je voor een langere tijd in de zon terechtkomt. Dit geldt niet alleen als je naar het strand gaat, maar ook als je gaat fietsen, wandelen, hardlopen, zwemmen enz. Smeer jezelf om de twee uur opnieuw in. Gebruik een waterproof zonnebrandcrème als je gaat zwemmen en smeer jezelf na het afdrogen weer opnieuw in.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips