Rodehond

Rodehond is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Deze aandoening gaat onder meer gepaard met rode vlekjes over het hele lichaam. In Nederland komt rodehond niet vaak meer voor, omdat kinderen ervoor worden gevaccineerd. Wat is rodehond? Wat zijn de symptomen? En hoe wordt het behandeld?

Wat is rodehond?

De medische naam voor rodehond is Rubella. Soms wordt het ook wel de driedaagse mazelen genoemd. Iedereen kan rodehond krijgen. Voor kinderen is rodehond onschuldig, maar de ziekte kan wel gevaarlijk zijn voor vrouwen die zwanger zijn en voor hun ongeboren baby. Als een zwangere die niet gevaccineerd is rodehond krijgt tijdens de eerste helft van de zwangerschap dan is er een grotere kans op een afwijking bij het ongeboren kindje, zoals doofheid, oogproblemen of een hartafwijking.

Wat is de oorzaak van rodehond?

Rodehond wordt verspreid via hoesten of praten via druppeltjes in de lucht. De druppeltjes bevinden zich ook op:

  • Bestek
  • Bekers en glazen
  • Je handen
  • Speelgoed

Het rubellavirus heeft een incubatietijd. Als je met dit virus bent besmet, kan het het nog zo’n twee tot drie weken duren voordat je klachten krijgt. Rodehond is besmettelijk vanaf tien dagen vóór tot zeven dagen na het ontstaan van de klachten, zoals de rode vlekken.

Wat zijn de symptomen van rodehond?

Meestal begint rodehond met een verkoudheid. Daarna kun je last krijgen van andere klachten. Vaak zijn deze mild zodat je er niets van merkt. Als je wel last krijgt van klachten, dan zijn dat meestal de onderstaande:

  • Lichte koorts
  • Ontstoken, rode ogen
  • Hoofdpijn
  • Grieperig gevoel
  • Huiduitslag: vlekkerige, rozerode huiduitslag die in het gezicht begint en zich uitbreidt naar de rest van je lichaam.
  • Gewrichtspijn
  • Opgezette lymfeklieren

Hoe wordt rodehond behandeld?

Rodehond is vaak niet gevaarlijk en een behandeling is vaak niet nodig. Het virus zal na een aantal dagen vanzelf je lichaam verlaten. Het enige wat je kunt doen, is rust houden en voldoende water drinken.

Wanneer je je goed voelt, kan je gewoon werken. Als je in de zorg of met kleine kinderen werkt, moet je eerst overleggen met de GGD, bedrijfsarts of je werkgever voordat je weer aan de slag gaat.

Als je kind rodehond heeft gehad en zich weer goed voelt, kan het gewoon weer naar school of het kinderdagverblijf. Rodehond is namelijk al besmettelijk voordat een persoon klachten blijft. Met thuisblijven voorkom je dus niet dat anderen ziek worden. Wel is het verstandig om het aan de pedagogisch medewerker of de leerkracht te melden dat je kind rodehond heeft.  Zij kunnen dan andere ouders informeren.

Zwanger en contact gehad met iemand met rodehond?

Ben je zwanger en heb je contact gehad met iemand die rodehond heeft? Dan is het verstandig om na te gaan of je alle vaccinaties hebt gehad. Wanneer dat niet zo is of als je het niet zeker weet, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je een injectie met antistoffen geven om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Ben je zwanger en niet ingeënt tegen rodehond? Blijf dan uit de buurt van iemand met rodehond.

Wil je zwanger worden en ben je niet ingeënt tegen rodehond? Dan kun je je alsnog tegen deze ziekte laten inenten. Je moet de inenting minstens 1 maand voordat je zwanger wordt, krijgen.

Wanneer krijgen kinderen een rodehond vaccinatie?

Sinds 1974 worden kinderen in Nederland ingeënt tegen rodehond. Deze inenting is de BMR-vaccinatie. De BMR-vaccinatie werkt tegen rodehond, de bof en de mazelen. Via het RijksVaccinatieProgramma krijgen kinderen twee inentingen: één inenting met 14 maanden en één op negenjarige leeftijd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips