Pokken

Pokken is een virusziekte van mens en dier waarbij op de huid pokpuisten ontstaan. Het is geen huidziekte in de algemene zin van het woord maar een algemene infectieziekte, waarvan echter de huidverschijnselen het meest opvallen.

Bij de mens verstaat men onder pokken zonder meer de ernstige infectieziekte variola of variola major. Daarnaast onderscheidt men de minder ernstige vorm alastrim of variola minor, ook bekend als witte pokken of kaffer pokken. Een volkomen van deze twee aandoeningen verschillende ziekte is de water pokken of varicella.

Pokken

Een infectie met het pokkenvirus komt tot stand via druppeltjesinfectie. De patiënt is zeer besmettelijk vanuit de luchtweg. Het zijn dus niet alleen de pokpuisten op de huid van waaruit besmettingen kunnen optreden. In de luchtwegen van pokkenlijders zijn dezelfde soort afwijkingen te vinden als op de huid van de patiënt.

De eerste ziekteverschijnselen treden op ca. twaalf dagen na de infectie en wel voornamelijk in de luchtwegen. De kenmerkende huidverschijnselen (pokpuisten) komen meestal pas enige dagen later. De patiënt is echter daarvóór reeds besmettelijk en dan des te gevaarlijker omdat de ziekte tenzij een duidelijk contact is vastgesteld dan nog niet als een pokkeninfectie herkenbaar is. De huidletsels verschijnen het eerst op het gezicht en spreiden zich pas later over de romp uit, waarbij het eerst de armen aan de strekzijde worden aangetast. Hoge koorts komt dikwijls voor, soms wel tot 40 C. toe. De pokpuisten bestaan aanvankelijk uit een blaasje waarin het virus zich vermenigvuldigt. Dit droogt later in, waarna eveneens virusbevattende korstjes ontstaan, die enkele weken later afvallen waarbij een litteken blijft bestaan. Als het hele lichaam bedekt is met pokpuisten zakt gewoonlijk de temperatuur, maar na enkele dagen begint deze weer te rijzen. Het is dan mogelijk dat er bijkomende infecties met bacteriën optreden.

Vooral bij kinderen onder de vijf jaar aangenomen dat zij niet zijn ingeënt zijn de vooruitzichten slecht. Ongeveer de helft sterft aan de pokletsels, die zich ook in de inwendige organen voordoen. Een pokkeninfectie bij een zwangere vrouw zal vrijwel steeds de dood van de vrucht en een miskraam ten gevolge hebben. Dit is vooral het gevaar wanneer de infectie plaatsvindt gedurende de eerste helft van de zwangerschap.

Pokken was tot 1980 een frequent voorkomende ziekte in India, Pakistan, Indonesië en andere landen in Zuidoost-Azië.

Inenting.

De in 1796 door de Engelse dorpsarts Jenner ingevoerde koepokinenting heeft een eind gemaakt aan de in Europa heersende pokkenepidemieën.

De beste leeftijd voor de inenting ligt tussen drie en negen maanden, de beste plaats is de bovenarm, waar de arts twee ondiepe krasjes geeft van ca. } cm lengte en op onderlinge afstand van ten minste 2 cm, na voorafgaande ontsmetting van de huid. Na de ingreep laat men de pokstof 5 minuten in de huid trekken en wordt de plaats afgedekt met een luchtig steriel gaasje. Ongeveer 4-5 dagen na de inenting ontwikkelt zich in het algemeen een rode papel (dat is een groep kleine blaasjes die een verdikking van de huid veroorzaken), die spoedig uitgroeit tot een met troebel vocht gevulde blaas omgeven door een rode hof, welke laatste zich de achtste tot tiende dag uitbreidt tot een rood gebiedje. Tussen de achtste en twaalfde dag treedt vaak temperatuurverhoging en zwelling van plaatselijke lymfklieren (in de oksel) op. De arm mag gedurende die tijd niet gewassen worden, de korsten vallen na drie tot vier weken af.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips