Reisziekte
Men noemt reisziekte ook wel bewegingsziekte. Mensen die er gevoelig voor zijn, hebben er last van tijdens het reizen. Reisziekte wordt veroorzaakt door een overprikkeling van bepaalde zenuwen, die toeneemt met schommelende bewegingen.
De voortdurende houdingsveranderingen zorgen ervoor dat het evenwichtsorgaan in het binnenoor aanhoudende zenuwimpulsen zendt naar de kleine hersenen. Van hieruit gaan de impulsen verder naar de parasympathische kernen van het vegetatieve zenuwstelsel. Dit leidt tot duizeligheid, een beklemd en angstig gevoel, hoofdpijn, buikkrampen, misselijkheid en braken.
Wat zijn de oorzaken van reisziekte?
Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor. Het bestaat uit drie halfcirkelvormige kanalen die met vloeistof gevuld zijn. Deze drie kanalen liggen in drie richtingen (hoogte, diepte en breedte) en zorgen ervoor dat we ons evenwicht kunnen bewaren.
Ieder halfcirkelvormig kanaal bestaat uit zintuigcellen met haartjes met een geleiachtige bedekking. In deze gelei liggen kleine kalkkorreltjes die met de haartjes in contact staan. Verandering van snelheid of verandering van houding leiden tot beweging van de korreltjes ten opzichte van de zintuigcellen. Via de haartjes ontstaan vervolgens zenuwprikkels.
Hoe wordt reisziekte behandeld?
Een algemene behandeling van reisziekte is niet mogelijk omdat de ziekte alleen in bijzondere omstandigheden optreedt. Als men gevoelig is voor reisziekte kan men bij de apotheek middelen kopen die de klachten verminderen. Er zijn tegenwoordig voldoende middelen die snel en langdurig werken. Veel middelen behoren tot een groep met de naam antihistaminica. Dit zijn stoffen die de overdracht van zenuwprikkels van het evenwichtsorgaan naar het parasympathisch zenuwstelsel tot een minimum reduceren.
Vrijwel alle middelen tegen reisziekte hebben een kalmerend en slaapverwekkend effect. Ze zijn daarom niet geschikt voor automobilisten.
Ziekteverloop
Gewoonlijk begint een aanval met het uitbreken van koud zweet, het optreden van algehele malaise en een versterkte speekselvorming. Uiteindelijk moet men overgeven. Denk er wel aan dat u na een periode van braken en diarree weer voldoende drinkt om het ontstane vochttekort aan te vullen.
Als de reisziekte langer blijft bestaan, leidt dit tot moeheid en concentratieproblemen. De stemming wordt er uiteraard ook niet beter op.
Is reisziekte gevaarlijk?
Over het algemeen niet. Maar de ziekte is uiterst onaangenaam. Alleen in uitzonderingsgevallen kunnen panieksituaties het gevolg zijn.
Wanneer is men weer beter?
Wanneer het feitelijke reizen, dus het rijden, vliegen of varen, voorbij is en
men weer vaste grond onder de voeten voelt, verdwijnen alle symptomen redelijk snel.
Hoe voorkomt men reisziekte?
* Wanneer u in de auto reisziek wordt, moet u er een gewoonte van maken regelmatig pauzes te nemen, waarin u geniet . van frisse lucht en lichaamsbeweging.
* Op een boot kunt u rustig aan dek gaan. Wanneer u de ruimte ziet en frisse lucht inademt, knapt u wellicht gelijk op.
* Ga anders rustig op uw rug liggen.
* Omdat reisziekte ook psychische oorzaken kan hebben, zoals de herinnering aan een eerdere, stormachtige zeereis, moet u proberen aan iets anders te denken.
* Lees niet in de auto, lees ook geen kaart. Passagiers voorin de auto hebben vaak minder snel last van reisziekte dan de passagiers op de achterbank.
* Overweeg om met de trein te reizen. Door de gelijkmatige beweging wordt men in de trein niet reisziek.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.