Contacteczeem

Het andere type allergie is contacteczeem, waarvan twee vormen bestaan: de orthoërgische en de allergische. Orthoërgisch contacteczeem komt verreweg het meest voor. Het ontstaat door directe fysieke of chemische inwerking van stoffen die met de huid in contact komen. Hoge concentraties van bepaalde stoffen werken zó prikkelend, dat vrijwel iedereen hier eczeem van krijgt, of men nu overgevoelig is of niet. Bij mensen met een atopische aanleg is de dosis die hiervoor nodig is echter wel veel geringer.

Een acute infectie is soms waar te nemen na een enkele blootstelling aan een bijzonder schadelijke stof. Maar gewoonlijk is een langdurig, chronisch eczeem het gevolg van herhaalde blootstelling aan één bepaalde stof of aan een combinatie van verscheidene stoffen die elk op zich geen ziekte zouden veroorzaken. Bij deze variëteit is er sprake van een cumulatieve aanslag op de huid. Atopische mensen hebben meer aanleg om deze vorm van eczeem te ontwikkelen. Het komt vooral voor bij mensen die werk in natte omstandigheden verrichten.

contacteczeem

Een ander type contacteczeem – allergisch contacteczeem – heeft een immunologische basis. Het is een voorbeeld van uitgestelde overgevoeligheid, waarbij iemand gevoelig wordt voor een stof en dat ook blijft. Van grote groepen mensen die aan een dergelijke stof worden blootgesteld, ontwikkelen in het algemeen maar enkele personen zo’n allergie. Het is niet te voorspellen hoe waarschijnlijk het is dat iemand overgevoelig zal worden. Bij allergisch contacteczeem ontwikkelt het eczeem zich gewoonlijk op de plaats waar contact is geweest met het allergeen. Iemand die bijvoorbeeld allergisch is voor nikkel, kan eczeem op de oorlel krijgen bij het dragen van nikkelhoudende oorbellen, op de pols door een vernikkelde sluiting van een horlogebandje, op de onderbuik en op de heupen van de ritssluiting en de sierspijkers in broeken. Het eczeem verdwijnt als contact lang genoeg vermeden wordt. Bij hernieuwd contact op een andere plaats (bijvoorbeeld een nieuwe bril) is het mogelijk dat het eczeem ook op de oude plaats weer opvlamt.

Diagnose.
Een huiduitslag ontstaat binnen twee dagen na het contact. Bij zeer gevoelige mensen kan uitslag zich zelfs binnen een paar uur ontwikkelen. Het aangedane gebied wordt rood, zwelt op en er ontstaan bultjes en soms blaren. De eventuele blaren bevatten eerst een heldere vloeistof en barsten daarna open, waardoor de rauwe huid komt bloot te liggen en gevoelig is voor bacteriële infecties. De uitslag bereikt zijn hoogtepunt meestal na ongeveer vijf dagen en is gewoonlijk weer verdwenen binnen één tot twee weken. Voetzolen, handpalmen en de hoofdhuid reageren zelden op contact met planten. Bij formaldehyde ontstaat ook een branderig gevoel van de ogen en de slijmvliezen van neus en mond.

Hoe ernstig is contact-eczeem?

Contact-eczeem is een hinderlijke aandoening, die pijn en ongemak veroorzaakt, terwijl de blaasjes geïnfecteerd kunnen raken. U kunt er wat ziek van zijn, maar het eczeem veroorzaakt geen blijvende schade.

Behandeling.

De jeuk bij de uitslag van het contact-eczeem kan worden verlicht door toepassing van een hydrocortisoncrème, die alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar is (sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde ingrediënten in crèmes en lotions, waardoor de toestand kan verergeren). Dep niet met alcohol, want dat maakt de jeuk alleen maar erger. Bedek open blaren met een steriel gaas om infectie te voorkomen. Crèmes en lotions helpen niet veel wanneer de blaasjes open zijn, maar kunnen wel worden gebruikt wanneer ze zijn gesloten. Probeer in ieder geval niet te krabben. In ernstige gevallen, wanneer zeer gevoelige huidgedeelten zijn getroffen, zoals het gezicht, de ogen en de geslachtsstreek, kunnen die beter door de huisarts worden behandeld, die dan een cortisonhoudende crème, een antihistaminicum of cortisontabletten kan geven.

Preventie.

Het vermijden van ieder contact is de beste manier om eczeem te voorkomen. Allergenen in huishoudelijke artikelen zijn niet altijd gemakkelijk op te sporen, maar schadelijke planten, zoals brandnetels, zijn dat wel. Wanneer reacties het gevolg zijn van contact met huishoudelijke producten kunt u ook maatregelen nemen om het contact daarmee te verminderen. Vermijd de toepassing van formaldehydehoudend isolatiemateriaal in huis en behandel spaanplaat in huis met vernis om het af te sluiten. Draag bij overgevoeligheid voor metalen liever puur gouden (geen doublé) en puur zilveren bijouterieën. Kosmetica zonder problemen gevende ingrediënten zijn in de handel verkrijgbaar.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips