Huidallergie- atopisch eczeem

Klachten en verschijnselen:
– Een buitengewoon hardnekkige jeuk en een verdikte huid.

Atopisch eczeem, ook constitutioneel eczeem genoemd, ontstaat meestal bij baby’s en jonge kinderen, maar kan in principe op iedere leeftijd voorkomen. Er is een duidelijke erfelijke aanleg aanwezig. Ongeveer 70 procent van de patiënten met deze aandoening hebben familieleden die eveneens lijden aan atopisch eczeem. Op zichzelf is atopisch eczeem geen allergie, maar in éénderde van het aantal gevallen ontstaan later luchtwegallergieën, zoals hooikoorts en astma.

Diagnose.

Bij atopisch eczeem ontstaan plekken van een droge, sterk jeukende, verdikte huid. Het is zeer typerend dat dit vaak de huid betreft in de knieholte en de elleboogplooien. De jeuk is hardnekkig en dwingt de betreffende persoon tot heftig krabben. Baby’s en kinderen met deze aandoening transpireren meer dan normaal, hebben toch een droge huid en een verhoogde neiging tot jeuk. Schuren, warmte en geestelijke spanning kunnen deze kinderen dwingen te krabben.

De meeste kinderen met een atopisch eczeem (ongeveer 3 procent van de bevolking) komen uit een familie, waarin andere familieleden lijden aan allergische aandoeningen, zoals hooikoorts of astma. Het merendeel groeit over hun atopisch eczeem heen na de leeftijd van ongeveer 6 jaar, ofschoon bij sommigen de verbetering pas na de puberteit optreedt of voortduurt tot de volwassenheid.

Hoe ernstig is atopisch eczeem?

Deze vorm van eczeem is vervelend, maar voor de meesten is het een voorbijgaand probleem.

Behandeling.

De behandeling van atopisch eczeem bestaat in de eerste plaats uit insmeren met zalf en lotions en het gebruik van antihistaminica. Het doel is de hevige jeuk te verminderen, omdat krabben de jeuk verergert.

De huid moet zoveel mogelijk vochtig worden gehouden met crèmes en lotions. Wanneer de jeuk toch blijft bestaan, kan de behandelend arts antihistaminica voorschrijven.

Teer-houdende zalven worden vaak toegepast, wanneer de afwijking maanden tot jaren bestaat en de huid dik en leerachtig is geworden, een proces dat lichenificatie wordt genoemd. Corticosteroïdhoudende crèmes en zalven zijn zeer nuttig om de ontstekingsverschijnselen en de jeuk te verminderen.

Kinderen mogen niet meer dan driemaal per week in het bad en het baden moet kort duren en er moet een neutrale zeep gebruikt worden. Badolie kan de huid beschermen tegen uitdroging. De nagels moeten kort worden gehouden om beschadiging van de huid door krabben te voorkomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips