Mannelijk geslachtshormoon

Mannelijk geslachtshormoon is Testosteron; de aanmaak hiervan wordt onder andere door het hypofyse-tussenhersensysteem bestuurd (via het luteïniserend hormoon, zie ook hypofyse en vindt in de testis (zaadbal) en in kleine hoeveelheden ook in de bijnierschors (zie endocriene klieren) plaats. De chemische structuur van het testosteron is bekend, zodat het synthetisch vervaardigd kan worden.

Taak van het testosteron is het ontwikkelen en in stand houden van de mannelijke secundaire geslachtskenmerken. Bovendien beïnvloedt het de vorming van spieren en beenderen. Vormt zich al tijdens de jeugd een tumor aan de testiscellen, dan groeit het kind ten gevolge van de overproductie van het testosteron zeer snel, krijgt een lage stem, een in verhouding abnormaal grote penis en sterke schaamhaargroei. Uiteindelijk zal door de vervroegde rijping van de botten het individu een geringere lengte bereiken dan gemiddeld. Testosteron en zijn derivaten worden als medicijn toegepast om een vertraagde puberteit op gang te brengen, om de spiervorming bij patiënten te bevorderen, die aan een algeheel verzwakkende ziekte lijden, om de groei bij een achtergebleven kind te stimuleren als vervangingsmiddel voor het ontbreken van op natuurlijke wijze aangemaakte hormonen (eunuchoïdismus), om de descensus (afdaling) van de testis in versterkte mate op te wekken (zie cryptorchismus) en om bepaalde vrouwenziekten te genezen. Krijgt een vrouw teveel mannelijk geslachtshormoon toegediend, dan krijgt ze mannelijke kenmerken. Er ontstaat baardgroei, de stem wordt lager, mogelijk neemt de geslachtsdrift toe.

Bij onvruchtbaarheid blijkt testosteron als medicijn toegepast weinig uitwerking te hebben. Verder is het resultaat van een hormoonbehandeling bij impotentie, bij afnemende geslachtsdrift of bij een zwakke resp. onvolledige erectie twijfelachtig. Bij een gezonde man heeft het toedienen van testosteron geen duidelijk toenemende invloed op de geslachtsdrift.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips