Hartziekten
Het hart is een hol, gespierd orgaan met vier kamers dat de hoofdfunctie van het cardiovasculaire stelsel uitvoert: het pompen van bloed naar alle weefsels van het lichaam. Alle weefsels in het lichaam zijn afhankelijk van een juist functioneren van het hart. Ziekte of verwonding van dit belangrijke orgaan kan het functioneren van het lichaamssysteem sterk beïnvloeden. Cardiovasculaire- of hartziekten komen in vele vormen voor. Sommige vormen geven slechts wat ongemak, maar vele andere zorgen voor een verandering in levenswijze. Sommige mensen worden geboren met een hartziekte, maar bij velen ontwikkelt zich dit op latere leeftijd.
Tachtig procent van alle hartaanvallen zijn het gevolg van cardiovasculaire ziekten, hoofdzakelijk van verziekte hartslagaders. Andere veel voorkomende oorzaken van hartverlamming zijn cardiomyopathie, hypertensie en hartklepaandoeningen. Gedurende de twintigste eeuw zijn er grote vorderingen geboekt bij het ontwikkelen van effectieve behandelwijzen voor hartaandoeningen. Men heeft medicatie, apparatuur en chirurgische ingrepen ontwikkeld die het leven kunnen verlengen, symptomen kunnen verminderen en oorzaken van hartziekten kunnen elimineren. Er moet nog werk gedaan worden en de ontwikkeling wordt voortgezet.
Hypertensie:
Hypertensie, ook wel hoge bloeddruk genoemd, komt heel veel voor. Deze aandoening treft eerder mensen van het negroïde dan het blanke ras, en eerder mannen dan vrouwen. Andere risicofactoren zijn: leeftijd, overgewicht, leefwijze (te veel spanning), voeding en tabaksgebruik. Bij het rondpompen van het bloed van het hart naar het hele lichaam ontstaat er druk op de vaatwanden. Als de slagaders van het hart beschadigd raken of te nauw worden, moet het hart harder pompen om het bloed naar alle lichaamsdelen te brengen. Deze toename van de pompkracht zorgt voor een verhoogde bloeddruk die hypertensie wordt genoemd. Er zijn twee soorten hypertensie, de primaire en secundaire. Primaire hypertensie komt het meest bij ouderen voor en kan, als er niets aan wordt gedaan, leiden tot een beroerte, hartfalen en zelfs overlijden. Secundaire hypertensie wordt veroorzaakt door een andere ziekte en zal meestal verdwijnen als die bewuste ziekte met succes is behandeld.
In het beginstadium van hypertensie zijn er meestal geen klachten. Maar als de hypertensie langer blijft aanhouden, kunnen er ernstige klachten ontstaan.
Dit kunnen onder andere zijn:
– Hartkloppingen.
– Kortademigheid.
– Pijn op de borst.
– Hoofdpijn.
– Neusbloedingen.
– Vergroting van het hart.
Bij veel routine-onderzoeken wordt ook de bloeddruk gemeten, waardoor hypertensie kan worden ontdekt terwijl er nog geen ernstige symptomen zijn opgetreden.
De bloeddruk wordt gemeten door een manchet om de bovenarm tussen de schouder en de elleboog te plaatsen. Vervolgens wordt er lucht in deze manchet gepompt en bij het langzaam uitlaten van de lucht wordt de bloeddruk gemeten. Een gezonde persoon van 40 jaar heeft een bloeddruk van 120/80. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bloeddruk bij het ouder worden stijgt.
Een gezonde vrouw van 70 heeft dan ook een iets hogere bloeddruk: 150/85.
Als de arts vermoedt dat er sprake is van hypertensie, zal hij de bloeddruk diverse keren controleren om na te gaan of de bloeddruk structureel te hoog is. Voorts kunnen er andere onderzoeken worden gedaan om te bepalen of de hypertensie tot inwendige beschadiging heeft geleid. Hoewel hypertensie niet te genezen is, zijn er wel medicijnen om de bloeddruk onder controle te krijgen. Uw huisarts zal kunnen bepalen of en welke medicijnen nodig zijn om de hypertensie te verminderen. Naast medicatie kan de arts aanraden om voeding- en leefgewoonten om te buigen naar een zout-, alcohol- en sigaretarm leven. Daarnaast kunnen regelmatig bewegen en afvallen ervoor zorgen dat de hypertensie onder controle blijft.
I.v.m mijn hartfalen slik ik medicatie. Tijdens mijn vakantie is het ca. 30-34 graden celcius.
Ik drink 2,5/3l vocht,maar plas weinig. Wanneer ik plas (te weinig naar mijn idee) is de kleur licht.
Wat ik me afvraag is of de afvalstoffen uitgezweet worden.