Mijten
Mijten zijn spinachtigen en komen overal voor, vooral echter in molens, voorraadschuren, opslagplaatsen en woonhuizen. Het zijn niet alleen vervelende, maar ook gevaarlijke vernielers van voorraden en materialen. Door verontreiniging met uitwerpselen van de mijten, alsook de afgestroopte huid van de larven, worden voedingsmiddelen voor de mens oneetbaar.
Alleen al het zogenaamde mijtenstof, dat bestaat uit dierlijke resten en uitwerpselen, kan bij de mens tot zware allergische ziekten leiden (zie allergie). Van de meest uiteenlopende levensvormen die zich in het verloop van de ontstaansgeschiedenis bij de mijten ontwikkeld hebben, nemen de parasieten een bijzondere plaats in. In de haarfollikels van de mens bijvoorbeeld leven langwerpige wormvormige mijten van slechts 0,3 tot 0,4 mm grootte. Het gaat om de haarhuidmijt (Demodex folliculorum), welke zich voedt met het talg van de haarhuidklieren. Heel wat onaangenamer zijn de schurftmijten (sarcoptidae).
De wijfjes van de soort Sarcoptes scabiei boren zich met hun schaarvormige mondwerktuigen in de huid op zwak verhoornde plaatsen, zoals tussen de vingers, in de kromming van gewrichten of aan de binnenkant van de voeten. Onder de hoornlaag lossen ze de cellen, door uitgescheiden fermenten, op en zuigen de vloeistof die zo ontstaat weer naar binnen. Op deze manier graven de mijten tot 5 centimeter lange, horizontaal verlopende gangen in de huid die aan de buitenkant te herkennen zijn aan fijne, donkere lijntjes. De wijfjes leggen in de ten gevolge van hun vraatzucht ontstane gangen ongeveer 50 eitjes en de larven die daar uitkomen beginnen onverwijld van de moedertunnel uit zijgangen te vreten. Iemand die op een dergelijke manier ten prooi is aan schurftmijten, heeft te kampen met een onverdraaglijke jeuk.
De bekendste en tevens gevaarlijkste bloedzuigers onder de mijten zijn echter de teken (ixodidae). Sommige soorten, vooral in warmere landen, kunnen verwekkers van uiterst gevaarlijke ziekten overdragen (bijvoorbeeld Q-koorts), wanneer ze zich om bloed op te nemen op huisdieren of mensen vastprikken. De in West-Europa verbreide Ixodes ricinus hangt vaak met vastgeboorde mondwerktuigen dagenlang aan zijn gastheer vast, totdat hij zich, volgezogen, er weer af laat vallen.
Beste,
sinds een paar dagen heb ik jeukende en gezwolle ronde vlekken op mijn benen. Zou van mijten komen, dokter heeft antibiotica voorgeschreven, maar er komen er dagelijks 2 a 3 bij. Ben hopeloos met wat er mis is. Veel jeuk en branderig gevoel. Wat kan ik hier nog aandoen en hoe komt men er aan??
Alvast bedankt