Rhesusfactor
Rhesusfactor is een antigeen die gebonden is aan de rode bloedlichaampjes. De rhesusfactor is genoemd naar de rhesusaap, een apenras waarbij de factor voor het eerst werd vastgesteld. De rhesusfactor is van grote praktische betekenis bij de selectie van bloed voor transfusie. Het grootste deel van de mensen heeft de rhesusfactor in het bloed en is dus rh-positief.
Wanneer een persoon die rh-negatief is, rh-positief bloed krijgt toegediend, gaan zich in zijn lichaam antistoffen (afweerstoffen) vormen tegen de rh-positieve rode bloedlichaampjes. Ditzelfde kan gebeuren wanneer een rh-negatieve vrouw van een rh-positieve man een kind verwacht. Wanneer de moeder bij de eerste geboorte door het bloed van het kind gesensibiliseerd wordt (‘gevoelig worden voor’) kunnen bij volgende zwangerschappen moeilijkheden ontstaan. Is namelijk het (nog ongeboren) kind rh-positief, dan kunnen de antistoffen van de moeder zich verbinden met de rode bloedlichaampjes van het kind en deze vernietigen, zodat het kind aan een gevaarlijke bloedarmoede (anemie) met geelzucht kan gaan lijden (erythroblastosis foetalis).
Dit gevaar is echter wel overschat; slechts bij ongeveer 5% van de rh-negatieve moeders treedt zo’n complicatie op en bij een juiste behandeling (wisseltransfusie) kan het kind gered worden zonder geschaad te zijn in zijn ontwikkeling. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk de sensibilisering van de moeder profylactisch te voorkomen door het inspuiten van rhesusantistoffen bij de moeder na een bevalling of abortus (dit voorkomt dat het moederlichaam deze antistoffen zelf gaat produceren).
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.