Ligament

Ligament zijn stevige banden of strengen van vezelig bindweefsel, die bij de bevestiging van tegen elkaar bewegende delen van het lichaam (gewrichten) een rol spelen en ook organen ondersteunen. De uterus (baarmoeder) bijvoorbeeld wordt door ligamenten vastgehouden. Ligament (afkomstig uit het Latijn: ligare – binden, verbinden) is een band van bindweefsel om een gewricht. Het gaat hier om een platte of min of meer rolronde bundel van collagene bindweefselvezels, die in één hoofdrichting verlopen. Deze ligamenten zijn uitgespannen rondom de beenstukken van gewrichten, in het gewrichtskapsel ingebed of liggen er vrij van al naargelang het fysieke bewegingspatroon van het betreffende gewricht.

Ligament

Hele reeksen houden verschillende gewrichten van het lichaam bij elkaar. We spreken van de ligamenten van de nek, van de wervelkolom, de schouder, de elleboog, de hand, het bekken, de knie en van de voet. Ze bevatten weinig elastische vezels, ze dienen van pezen onderscheiden worden, die aan de spier aangrijpen, wel is er veelal anatomisch een geleidelijke overgang van pees in ligament. Bij gescheurde ligamenten wordt gewoonlijk rust, bandage, spalken, lichte massage en het aanwenden van warmte voorgeschreven, totdat de gescheurde delen weer met elkaar verbonden zijn. Zie ook pees.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips