Herstellingsvermogen van het lichaam

Het lichaam heeft opmerkelijke eigenschappen om te regenereren en te herstellen. Weefsels helen normaal gesproken snel na een operatie en het lichaam heeft ook een uitgebreid systeem van afweermechanismen. Als iemand bijvoorbeeld een bot breekt, begint het helingsproces al gauw. Beschadigde bloedvaten trekken snel samen en het bloeden wordt gestopt door de opeenhoping van de bloedplaatjes. Er groeit bindweefsel, waardoor de stukken aaneengelast worden. Hierna vormt zich nieuw bot.

Het lichaam heeft effectieve methoden om zich tegen infectie te weer te stellen. Tot deze afweermechanismen behoren de witte bloedcellen die elke infectie direct bestrijden, en ook de antilichamen, die zowel helpen een infectie te overwinnen als weerstand op te bouwen voor het geval dat dezelfde infectie het lichaam weer zou binnendringen.

Bij het proces van immunisatie wordt gebruik gemaakt van deze eigenschap, waarbij immuniteit of weerstand wordt opgebouwd tegen bepaalde infectieziekten. Een van de aanzienlijkste triomfen van de laatste twee decennia is het succes geweest van het immunisatieprogramma om pokken uit de wereld te bannen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips