Schadelijke gevolgen van roken

Het is algemeen bekend dat roken de voornaamste oorzaak is van longkanker en chronische longziekten. Toch ligt het wellicht allerbelangrijkste gevolg van roken voor de gezondheid in het ontstaan van hartaanvallen: sigaretten roken is dan ook vermoedelijk de oorzaak van ongeveer een kwart van alle sterfgevallen ten gevolge van ziekten van de kransslagaders. Tabaksrook bevat een groot aantal verschillende chemische stoffen en bestanddelen die het hart- en vaatstelsel ernstig beschadigen.

De nicotine uit tabaksrook stimuleert de bijnieren, die vervolgens hormonen produceren die de bloeddruk en de hartslag tijdelijk verhogen zodat het hart harder moet werken.

Daarnaast bevat tabaksrook koolmonoxide, dat na het inhaleren een verbinding aangaat met hemoglobine en op die manier de plaats inneemt van kostbare zuurstof. Zo vermindert het roken dus de hoeveelheid zuurstof die voor het hart beschikbaar is.

Het gevolg is dat iedere sigaret een kleine, onnodige nadelige invloed heeft op hart en bloedvaten. Daarnaast kan het koolmonoxide een direct effect hebben op de hartspier zelf, de bloedvaten en zelfs op de vorming van bloedstolsels.

Roken vergroot waarschijnlijk het samenklonten van bepaalde bloedcellen (bloedplaatjes). Het mechanisme is nogal gecompliceerd, maar het resultaat is dat roken een belangrijke bijdrage levert aan de afzetting van cholesterol in de bloedvaten. Daarom wordt roken ook in verband gebracht met beroerten, de derde belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. Rokers hebben waarschijnlijk twee tot drie maal zoveel kans een beroerte te krijgen.

Roken draagt in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling van perifere obstructieve vaatziekten. Dit kan leiden tot pijn in de benen en uiteindelijk tot gangreen van de voet.

Vrouwen die roken en de pil gebruiken hebben, vooral na hun vijfendertigste, een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen.

Roken vermindert het reuk- en smaakvermogen waardoor eten vak minder lekker is. Roken kan ook de genezing van een maagzweer belemmeren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips