Slik moeilijkheden

Slikmoeilijkheden kan samen gaan met pijn. Oorzaken zijn o.a. ontsteking van de mond. (stomatitis), een pijnlijke tong, een ontstoken keel en ook tonsillitis en peritonsillair abces (ontsteking van bindweefsel rondom de amandelen) en acute laryngitis met obstructie (afsluiting).

Oorzaken zijn o.a. vernauwing van de slokdarm door een verwonding, of door het inslikken van zuren of andere etsende substanties, een vreemd voorwerp in de slokdarm, kanker van de slokdarm of kanker van de maag dat het onderste gedeelte van de slokdarm ingroeit, ten cyste of tumor in de borstholte die de slokdarm van buiten af dicht drukt. Slokdarm divertikels (uitstulpingen) gevuld met voedsel, die de slokdarm kunnen vernauwen of dichtdrukken.

Slikmoeilijkheden

Na difterie kan er een verlamming van het zachte gehemelte optreden. Dit leidt tot moeite met slikken, en het weer naar buiten komen van eten en drinken door de neus, omdat de achterkant van de keel dan niet afgesloten wordt tijdens het slikken. Vele ziekten van het zenuwstelsel kunnen de zenuwen, die het slikken regelen treffen. Als voorbeelden kunnen genoemd worden myasthenia gravis en poliomyelitis.

Ook hysterie is een mogelijke oorzaak van nerveus bepaalde slikstoornissen. andere oorzaken zijn o.a. gespleten gehemelte of openingen in het dak van de mond door destruerende (vernietigende) zweren in de mond door syfilis of kanker, het niet kunnen bewegen van de tong door ontsteking, zwelling of verlamming, een uitzonderlijke droge mond (xerostoma), achalasie van de slokdarm, ijzergebrek anemie. De laatste aandoening vindt men bijna altijd bij vrouwen, en staat bekend als het syndroom van Plummer Vinson.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips