Jejunum

De dunne darm bestaat uit drie secties: het duodenum of de twaalfvingerige darm, het ileum of kronkeldarm, en het jejunum of de nuchtere darm. De verteerde voedselbrij of chymus gaat via de maagportier naar het duodenum. Het duodenum is ongeveer dertig centimeter lang en vormt een ronding rond de kop van de alvleesklier of pancreas. Het duodenum scheidt de spijsverteringsenzymen invertase en erepsine af, die nodig zijn voor de vertering.

De galblaas, lever en pancreas geven ook enzymen en gal af aan het duodenum. Het jejunum is het tussenliggende stuk van de dunne darm en heeft een lengte van iets meer dan twee meter. Het jejunum vervoert verteerd voedsel snel door de dunne darm dankzij peristaltische bewegingen en bevat daardoor meestal niet veel voedselmaterie. Het is met de buikwand verbonden door de darmscheil, een plooi van het buikvlies.

Het ileum, het laatste en langste segment van de dunne darm, is wel vier meter of langer. Het grootste deel van de absorptie van nuttige voedingsstoffen vindt plaats in het ileum voordat ze overgaan naar het caecum of het begin van de dikke darm.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips