Holvoet

Holvoet is een vormafwijking van de voet waarbij de voetboog te hoog is. Het eerste stadium noemt men ook wel de balvoet, omdat daarbij het kopje van het eerste middelvoetsbeentje te laag staat. Verder staat het hielbeentje (calcaneus) vaak te steil. Omgekeerd staat het voorste deel van de voet naar binnen gekeerd. De oorzaak is vaak een gebrekkige aanleg van het onderste deel van het ruggenmerg, waardoor de zenuwverzorging van de voetspieren is gestoord. Verder komt de aandoening voor bij een verlamming van de tussenbotspiertjes (musculi interossei). Er is dan ook altijd sprake van een verstoring van het krachtenevenwicht van de voetspieren.

holvoet

Door het holle voetgewelf lopen de middenvoetsbeentje steiler. Een groot gedeelte van het lichaamsgewicht komt daardoor te rusten op de kopjes van de middenvoetsbeentje De behandeling bestaat in de eerste plaats uit steunzolen en voetoefeningen die erop zijn gericht het moment van operatief ingrijpen uit te stellen. De aandoening verergert doorgaans zodat meestal op den duur operatief ingrijpen toch vereist is om de voet nog enigszins bruikbaar te houden en om verdergaande afwijkingen van spieren en zenuwen te voorkomen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips