Menstruatiepijn

Niet iedere vrouw heeft er evenveel last van: menstruatiepijn. Menstruatiepijn wordt gekenmerkt door buikpijn, hoofdpijn, pijn in de rug en pijn in de onderbuik die doortrekt naar de bovenbenen. De oorzaken van menstruatiepijn zijn dus erg divers en kunnen op verschillende manieren behandeld worden. In deze blog leest u er alles over!

Oorzaken menstruatieklachten

Tijdens de menstruatie hebben de meeste vrouwen hier last van. De meeste menstruatieklachten spelen op vlak voordat de menstruatie begint tot aan de afname van de menstruatiebloeding.

Krampen

Menstruatiekrampen worden veroorzaakt doordat de baarmoeder verkrampt. Dit gebeurt om de dikkere baarmoederwand – het baarmoederslijmvlies – los te laten. Het baarmoederslijmvlies is dikker bij aanvang van de menstruatie, omdat een vrouw in die periode vruchtbaarder is: een eventueel bevruchte eicel kan zich namelijk beter innestelen in een dikkere baarmoederwand. De krampen die bij menstruatie ontstaan, zijn dus nodig en onvermijdelijk. Niet iedereen heeft hier evenveel last van.

Buikpijn en uitstralende pijn naar de benen

Naast krampen in de onderbuik, kan de pijn uitstralen naar de rest van de buik en de benen. Dit veroorzaakt een pijnlijk gevoel dat lijkt op spierpijn en tegelijkertijd aanvoelt als groeipijn. Een constante, zeurende pijn. Ook voor deze pijn zijn de hormonale veranderingen de boosdoener.

Hoofdpijn

Hoofdpijn tijdens de menstruatie wordt veroorzaakt door de onttrekking van het vrouwelijke hormoon oestrogeen die bij menstruatie ineens geschiedt. De hoofdpijn tijdens de menstruatie is heviger en lijkt op migraine.

Rugpijn

Rugpijn wordt, net zoals pijn in de benen, door de menstruatie veroorzaakt. Vaak hebben vrouwen, als ze rugpijn hebben tijdens de menstruatie, last van pijn in de onderrug. De pijn straalt van de buik uit naar de lage rug.

PMS

PMS, het premenstrueel syndroom, vindt plaats vóór de menstruatie. De vrouw heeft last van stemmingswisselingen en kan vaker en heftiger emotioneel reageren; huilerig en/of prikkelbaar. De oorzaak van PMS is de schommeling van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Naast de stemming heeft PMS ook invloed op het lichaam, waarbij de vrouw last kan hebben van vermoeidheid, duizeligheid, nervositeit en opgezwollen en/of pijnlijke borsten.

Vermoeidheid en krachtverlies

Vermoeidheid tijdens de menstruatie wordt veroorzaakt door de pijn en het bloedverlies. Pijn zorgt voor lichamelijke stress en dat kost het lichaam extra energie. Door het bloedverlies krijgt de vrouw te maken met tijdelijke bloedarmoede, met vermoeidheid en krachtverlies tot het gevolg. Meer voedingsmiddelen, rijk aan ijzer en B-vitaminen, kunnen hierbij helpen.

Menstruatiepijn en –klachten verhelpen

Doordat de menstruatie verschillende klachten met zich kan meebrengen, zijn er ook diverse oplossingen die de pijnen kunnen verzachten of verhelpen. Doorgaans helpen pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen, erg goed tegen hoofdpijn, buikpijn, krampen en rugpijn. Ook een warme kruik of warm bad/douche is erg effectief. Bij rugpijn kunnen ook massages en speciale oefeningen voor de lage rug helpen bij het verminderen van de klachten.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Bedankt voor deze informatie. Ik heb zelf ook sinds februari last van Menstruatiepijn. Ik heb verschillende artsen en specialisten bezocht maar tot nu toe had ik nog geen goede oplossing. Totdat ik door een kennis geadviseerd werd om PeaPlex te proberen. Sinds dien nemen de klachten af en gaat het een stuk beter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips