Premenstrueel syndroom

Een onderzoek heeft aangetoond, dat een op de twee Nederlandse vrouwen last heeft van Premenstrueel syndroom. De klachten beginnen meestal vijf dagen voor de menstruatie, maar kunnen in sommige gevallen ook al twee weken van tevoren optreden. Aan Premenstrueel syndroom zijn 150 verschillende klachten gerelateerd. Veel vrouwen klagen o.a. over buikpijn, hoofdpijn, spanningen, depressie, prikkelbaarheid en pijnlijke borsten. Premenstruele klachten worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam voor de menstruatie. In deze periode komen minder van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron in het bloed voor. De vervelende verschijnselen verdwijnen vanzelf zodra de menstruatie begint.

Premenstrueel syndroom

Het premenstruele syndroom kan diep ingrijpen op het leven van de vrouw. Maar liefst tien procent blijft elke maand een paar dagen ziek thuis van het werk. Tijdens een periode waarin PMS optreedt, ondernemen zevenmaal zoveel vrouwen een poging tot zelfmoord. En het aantal winkeldiefstallen verviervoudigt bij vrouwen als ze geplaagd worden door Premenstrueel syndroom klachten. De voornaamste met PMS geassocieerde lichamelijke klachten zijn huilbuien (zonder depressieve gevoelens), duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, strakke huid, opgezwollen borsten buikpijn. Psychisch kan de vrouw last hebben van angstigheid, depressieve gevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid en agressie.

De supplementmethode

Een aantal vitaminen, mineralen en zelfs aminozuren kan helpen de symptomen van PMS te verlichten. Zie hoe voedingsstoffen de oplossing brengen.

Vitamine 86.
Onderzoek naar vitamine B6 en PMS heeft aangetoond dat een verhoogde inname van deze bouwstof symptomen als stemmingswisselingen, vochtophoping, overgevoelige borsten, opgeblazenheid, vermoeidheid en zucht naar suiker helpt verlichten. Artsen waarschuwen echter niet op eigen houtje met deze vitamine te gaan experimenteren. In hoge doses is B6 immers giftig. Elke vitaminekuur, ook de kuren hieronder, moet onder toezicht van de huisarts gebeuren.

Vitamine A en D.
Deze twee vitaminen samen zorgen voor een gezondere huid. Ze kunnen daarom ook helpen om premenstruele acne of vette huid te onderdrukken.

Vitamine C.
Als anti-oxidans zou vitamine C stressverlagend zijn en de stresservaring tijden PMS reduceren. Maar er is meer. Vitamine C staat ook bekend als een natuurlijk antihistaminicum en kan nuttig zijn voor vrouwen die vlak voor de menstruatie meer last hebben van hun allergie.

Vitamine E.
Ook dit is een anti-oxidans. Vitamine E kan een sterk effect hebben op het hormoonsysteem en helpen tegen pijnlijke borsten, angstgevoelens en depressie.

Calcium en magnesium.
Deze twee mineralen zijn een goede combinatie om PMS te bestrijden. Calcium helpt tegen premenstruele krampen en pijnen, terwijl magnesium het lichaam helpt het calcium te absorberen. Artsen zijn tevens van mening dat magnesium premenstruele eetneigingen onder controle houdt en de gemoedsgesteldheid stabiliseert.

L-tyrosine.
De hersenen hebben dit aminozuur nodig om de stof dopamine te produceren, het natuurlijke kalmeringsmiddel van het lichaam. Studies hebben uitgewezen dat dit bij sommige patiënten de angst en neerslachtigheid
verlicht die met PMS gepaard gaan.

De PMS-pil.
De beste manier om PMS te behandelen met voedingssupplementen, is door dagelijks een goed uitgebalanceerd supplement te nemen. In de apotheek vindt u misschien zelfs producten die speciaal voor PMS-symptomen zijn samengesteld.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips