Vitamine E

Vitamine E werd in 1922 ontdekt tijdens experimenten op onvruchtbare ratten. Door toevoeging van tarwekiemolie aan hun voeding werden de beesten weer vruchtbaar. Lange tijd werd het dan ook gebruikt door vrouwen die geen kinderen konden krijgen. Een wetenschappelijk bewijs van deze werking van vitamine E is echter tot op heden nooit verkregen.

Antioxidant:

Vitamine E is een veelzijdige antioxidant. Zo houdt deze vitamine als een soort van portier de wacht bij alle cellen waaruit de huid, organen, spieren, bloedvaten en andere weefsels zijn opgebouwd. Hij schakelt vrije radicalen uit zodra ze via de membranen een cel proberen binnen te dringen. Voorts helpt vitamine E om de oxidatie van cholesterol een van de oorzaken van aderverkalking te voorkomen. Het helpt dus om ouderdomsziekten te voorkomen en dus om het leven te verlengen. De bewijzen dat vitamine E preventief werkt tegen hart en vaatziekten, kanker, prostaatkanker, ziekte van Parkinson en ziekte van Alzheimer stapelen zich de laatste jaren op. Dit effect kan echter niet bereikt worden met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van 10 mg. Voor een hogere levensverwachting zullen langdurig hoge doseringen vitamine E ingenomen moeten worden. In de rol van antioxidant beschermt vitamine E de cellen van vooral de vaatwanden, prostaat en hersenen tegen vernietiging door vrije radicalen. Ouderen die vitamine E supplementen gebruiken, hebben 25 % minder kans om te overlijden aan ouderdomsziekten. In combinatie met vitamine C neemt het sterfterisico zelfs met 35 % af. Dit is de uitkomst van een Amerikaans onderzoek onder meer dan 10.000 ouderen van gemiddeld 75 jaar.

Overige functies:

Het verbetert de doorbloeding, bevordert de celademhaling en remt de vorming van littekens.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

10 mg.

Maximaal veilige dosis:

300 mg per dag.

Vitamine E zit in:

dierlijke voedingsstoffen zoals: margarine, boter, eieren, heilbot, garnalen plantaardige voedingsstoffen zoals: tarwekiemolie, amandelen, noten, pinda’s, broccoli, spinazie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips