Alzheimer
De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door een geleidelijke degeneratie van de belangrijke neuronen in dat deel van de hersenen dat het cognitieve functioneren regelt. Het begin van de verschijnselen gaat heel langzaam. Als ze erger worden, zijn de symptomen meestal onomkeerbaar, beginnend met geringe vergeetachtigheid, die steeds opvallender wordt en uitmondt in een compleet geheugenverlies en verlies van identiteit, intellectuele vermogens en controle over de lichamelijke functies.
In de laatste stadia is de patiënt door ernstige geestelijke gestoordheid volledig afhankelijk van verzorgers. De meeste patiënten overlijden binnen vijf tot tien jaar na de diagnose, meestal door complicaties zoals urineweg ontsteking of longontsteking. De ziekte van Alzheimer treft ongeveer 6 procent van de mensen boven 65 jaar, meer dan 10 procent van de ouderen tussen 75 en 85 en volgens sommige schattingen meer dan 20 procent van de hoogbejaarden, die ouder zijn dan 85.
Alzheimer symptomen
• Toenemende vergeetachtigheid en verlies van korte termijn geheugen.
• Moeite met het nemen van beslissingen.
• Verminderd beoordelingsvermogen; moeite met rekenen en omgaan met geld.
• Slecht op de hoogte van de actualiteit.
• Angst, teruggetrokkenheid, depressiviteit naarmate men zich de gebreken bewust wordt, hetgeen beangstigend en beschamend werkt.
• Problemen met spreken, onverstaanbaar praten, bekende dingen niet kunnen benoemen, het juiste woord niet kunnen vinden, herhaling van woorden, zinnen of vragen.
• Niet meer kunnen schrijven of lezen.
• Niet meer verbaal kunnen communiceren.
Alzheimer oorzaken
Het is bewezen dat sommige mensen een erfelijke component hebben, waardoor ze eerder kans hebben de ziekte van Alzheimer te krijgen, maar de werkelijke oorzaak is niet bekend. Het mechanisme van de ziekte is niettemin duidelijk en wordt gekenmerkt door het afsterven van de neuronen in de hersenschors, waardoor bepaalde hersendelen, waar de integratie van nieuwe informatie en herinnering plaatsvindt, afsterven. Bij mensen met het Down-syndroom (mongolisme) kan de ziekte van Alzheimer al op vrij jonge leeftijd optreden.
Alzheimer Onderzoek voor diagnose
Er bestaan geen specifieke tests om Alzheimer aan te tonen; de diagnose wordt voornamelijk gebaseerd op de ziektegeschiedenis (met inbreng van de familie) en klinisch onderzoek, waaronder een onderzoek naar de geestelijke conditie. Het primaire criterium is het progressieve geheugenverlies en het cognitieve functioneren.
Andere aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken moeten worden uitgesloten; dit kan men doen met beeldvormend hersenonderzoek en diverse laboratoriumonderzoeken, zoals:
• MRI (magnetische resonantie beeldvorming) of CT-scans (computertomografie) om te zien of er soms sprake is van hersentumoren, subdurale bloedingen, neurologische afwijkingen of kleine beroerten als gevolg van een bloedvatziekte.
• Een elektro-encefalogram (EEG), waarmee het patroon van de hersengolven wordt bekeken.
• Bloedonderzoek om gebrek aan vitaminen, slechte schildklierwerking, syfilis, HIV of vergiftiging met zware metalen uit te sluiten.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.