Membranen

Membranen of vliezen zijn weefsellagen die bedekken, bekleden of scheiden. Er zijn vijf hoofdsoorten. Slijmvliezen worden vooral gevonden als bekleding van kanalen, zoals het spij s verteringskanaal. Ge wrichts vliezen bedekken de oppervlakte van gewrichten en pezen. Weivliezen bekleden organen in de borst en de maag. Een speciale soort, de hersenvliezen, bedekken hersenen en ruggenmerg.

Op microscopisch niveau worden elk van de miljoenen cellen, waaruit ons lichaam uiteindelijk is opgebouwd, en de kleine ruimten binnen deze cellen omsloten en gescheiden door een van de soorten vliezen.

Zoals de naam al zegt, bevat slijmvlies speciale cellen om slijm af te scheiden. Tot enkele van de functies behoren het bestrijden van infecties (het bevat antilichamen, de ’verdedigingstroepen’ van
het lichaam) en het soepel en vochtig houden van keel, neus en het hele spijsverteringskanaal.

Sommige slijmvliezen, vooral die in het ademhalingskanaal (de verbinding met de longen), bevatten cellen met aanvullende functies. Hieruit steken haarachtige delen, cilia, die een golfbeweging maken om schadelijke vreemde stoffen, zoals stof, terug naar de keel te voeren om uitgehoest te worden.

De vliezen die de ingewanden bekleden, liggen in vouwen die villi genoemd worden, waardoor de oppervlakte voor het opnemen van voedsel vergroot wordt. In het voortplantingssysteem bevindt zich het baarmoederslijmvlies, dat elke maand tijdens de menstruatie wordt afgestoten.

Gewrichtsvliezen bevinden zich in de vorm van zakken in de gewrichten. Ze bevatten een smeermiddel, dat synoviaal vocht heet. Pezen, stevige weefselbanden die de spieren met het bot verbinden, zijn bekleed met een laag slijmvlies die voor bescherming en soepelheid zorgt. Weivliezen, die organen in borst en maag bekleden, beschermen tegen ziekte en wrijving met andere organen. In de borstholte bevinden zich twee weivliezen, de pleura. In de buikholte zijn alle organen bedekt met weivlies, het peritoneum.

Aan het begin van elk nieuw leven hebben de membranen een speciale, tijdelijke functie. De groeiende foetus ligt in een speciale vliezige zak, het vruchtvlies. Dit bevat vloeistof waarin de foetus in het begin drijft, wat een ideale bescherming biedt tegen schokken. Na de geboorte van de baby wordt het met de placenta als nageboorte uitgestoten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips